A Year of Not Buying Anything w/ Elizabeth Chai

Een jaar lang niets kopen met Elizabeth Chai

22 Jan 2021

Koffie-ontwerper en all-round coole dame, Elizabeth Chai, vertelt over haar "Buy Nothing 2020" uitdaging en het maken van de perfecte kop koffie.

Beeldcredits: Reed McCoy.

Zoals je weet zijn we fan van bewust consumentisme. Dus toen we hoorden over Elizabeth Chai's "Buy Nothing" project waarin - je raadt het al - ze ernaar streeft om alleen essentiële dingen te kopen, moesten we meer te weten komen. Het blijkt niet zo moeilijk te zijn als je zou denken!

Hallo Liz, welkom bij A Good Community! Vertel eens wat over jezelf, waar ben je gevestigd?

Ik ben een "Coffee Designer", zoals ik het graag noem, oftewel een Grafisch Ontwerper met een focus op de Specialty Coffee Industry. Het meeste van mijn werk bestaat uit ontwerpen en illustreren, maar ik houd me ook bezig met het organiseren en promoten van evenementen, fotografie en sociale media.

Ik ben opgegroeid in het Midwesten en heb een groot deel van mijn volwassen leven doorgebracht in Atlanta, Georgia. Vijf jaar geleden verhuisde ik naar de PNW (Pacific Northwest), waar ik mijn tijd verdeelde tussen Portland, Oregon en Seattle, Washington, VS.

Elizabeth Chai werk

Liz's Coffee Origins Series: Costa Rica

Het is het begin van een nieuw jaar en sommigen van ons maken voornemens voor het nieuwe jaar. We raakten geïnspireerd toen we lazen over je Buy Nothing 2020 belofte voor vorig jaar, kun je ons iets vertellen over waar je je toe verplichtte?

Ik vind het altijd fijn om tijdens de wintervakantie na te denken over hoe het jaar is verlopen en over mijn ambities voor het volgende jaar. Eind 2019 had ik nagedacht over het idee om een jaar lang te "vasten" door het hele jaar niets te kopen wat ik niet absoluut nodig heb. In de loop van de wintervakantie verfijnde ik het idee en vertelde ik enkele van mijn beste vrienden over het plan. Ik merkte dat hoe meer ik erover praatte, hoe meer ik mentaal voorbereid raakte op de uitdaging!

Hoe heb je besloten wat essentieel is en wat niet?

Ik heb 3 lijsten gemaakt: "Dingen die OK zijn om te kopen," "Dingen die OK zijn om te kopen ALS...(ik zonder zit, of het nodig heb voor mijn werk, etc.)," en als laatste "Dingen die absoluut NIET OK zijn om te kopen."

Bijna alles was verboden terrein, tenzij ik het op mijn "OK"-lijst had gezet. Enkele voorbeelden van items die op mijn "OK"-lijst stonden: eten, koffiefilters, benodigdheden voor thuis (vuilniszakken, toiletpapier, enz.), diensten (verzending, olie verversen, reparaties, enz.), ervaringen (concertkaartjes, digitale boeken).

Ik heb ook een lijst met Doelen en Waarden gemaakt, waar ik naar kon verwijzen als ik een artikel tegenkwam waar ik niet zeker van was. Ik wist dat sommige items in een grijs gebied zouden vallen, dus de herinnering aan de reden waarom ik dit project deed, hielp me herinneren aan wat ik mezelf kon toestaan om te kopen.

Naast mijn belofte om "niets te kopen", besloot ik ook om 2020 items uit mijn huis weg te doen, hetzij door ze te verkopen, weg te geven, weg te gooien, te recyclen of te doneren. Dit was een spin-off project geïnspireerd door De 30 dagen Minimalisme Spel die ik in de loop der jaren al talloze keren had voltooid.

Nogal een opruiming! Waarom voelde je de behoefte om dit te doen, was het iets waar je al een tijdje over nadacht?

Ik had er niet echt lang over nagedacht voordat het idee bij me opkwam. Maar ik denk dat er een aantal ervaringen waren die eraan voorafgingen en die het idee inspireerden. Ik heb al eerder 40-daagse "vasten" gedaan, evenals de 30-daagse Minimalism Game waar ik het over had. Ik had onlangs ook een paar boeken gelezen die aanzetten tot minder uitgeven, minder materiële bezittingen verzamelen en ik ben me ook veel bewuster geworden van de impact die mijn aankopen hebben op het milieu.

"Ik vond een paar momenten frustrerend, zoals toen mijn favoriete band een vinylplaat in beperkte oplage uitbracht. Maar geloof het of niet, ik heb het overleefd om het niet te kopen!"

Een voorbeeld hiervan is mijn garderobe, die voor 99% uit vintage kleding bestaat (uit de jaren 1950-1970). Ik was altijd behoorlijk trots op het feit dat ik niet [veel] bijdroeg aan "fast fashion", maar de man van mijn beste vriendin, die een bedrijf heeft opgericht dat volledig biologisch afbreekbare stoffen op plantaardige basis maakt, vertelde me hoe zelfs mijn vintage polyester kleding kleine deeltjes plastic de oceaan in lekt!

Wonen in Portland heeft er ook toe geleid dat ik omringd ben door bewuste consumenten, en het was pas onlangs dat ik begon na te denken over elk stukje plastic dat mijn huis binnenkomt, dat voor altijd op de planeet zal blijven. En het is niet alleen de overduidelijke plastic verpakking van voedsel - het zit zelfs in onze kleding, onze inrichting, onze apparaten.

Een andere inspiratiebron voor mij was nadat ik heel hard had gewerkt om schulden af te betalen en intentioneel was in hoe ik leef. Ik heb natuurlijk mijn hele leven ups en downs gekend, maar aan het einde van 2019 bevond ik me op een plek waar ik enorm dankbaar was voor alles wat ik had: een baan waar ik van hou, vrienden die me waarderen en materieel alles wat ik "nodig" heb. Ik houd een dankbaarheidsdagboek bij en ik weet zeker dat dit me met beide benen op de grond houdt. Voor mij vertaalden deze gedachten zich in "Ik wil waarderen wat ik heb en een jaar lang niets kopen".

Elizabeth en haar hond

Elizabeth en hond, Mr.

Wat was het moeilijkste aspect van de uitdaging?

Eerlijk gezegd was het van dag tot dag niet super moeilijk. Toen Covid halverwege maart de PNW bereikte, veranderde de situatie zodat ik geen items meer kon aanvragen in mijn Facebook Buy Nothing-groep. Maar omdat mijn beslissing was om niets te kopen wat ik niet absoluut nodig had, werd de uitdaging gewoon wennen aan het doen met, en waarderen van, wat ik al heb. Als ik iets tegenkwam wat ik wilde hebben, moest ik mezelf gewoon afvragen "heb ik dat echt nodig?" en natuurlijk was het antwoord bijna altijd NEE.

Ik vond een paar momenten frustrerend toen mijn favoriete band een vinylplaat in beperkte oplage uitbracht. Maar geloof het of niet, ik heb het overleefd om het niet te kopen! ;)

Hoe vind je dat het Buy Nothing-project je over het algemeen heeft geholpen, ga je ermee door?

Ik had niet verwacht dat het zo'n positieve invloed zou hebben op mijn levensstijl. Alleen al het bereiken van mijn doel om een jaar lang niets te kopen heeft me een nieuw vertrouwen gegeven in mijn vermogen om te bereiken waar ik mezelf aan wijd.

Andere voordelen die ik heb ervaren, zijn dat advertenties heel weinig invloed op me hadden. In feite werden de meeste advertenties volledig irrelevant voor mij omdat ik niet in staat was om een aankoop te doen - ik wuifde ze gewoon weg. Ik nam ook een algemene houding aan waarbij ik winkelartikelen als overbodig beschouwde. Dit wil niet zeggen dat ik niet vind dat we moeten weigeren om kleine en lokale bedrijven te steunen - ik vind dat enorm belangrijk! Als ontwerper heb ik zelfs een speciale waardering voor kunst, esthetiek, stijl en functioneel industrieel ontwerp. Voor 2021 kies ik er persoonlijk voor om mijn dollar te gebruiken om kleine, lokale koffiebedrijven en restaurants te steunen, maar iemand anders zou zijn dollar op een andere manier kunnen gebruiken.

Ik heb besloten om door te gaan met het Buy Nothing project! Voor mijn 2e jaar heb ik een aantal wijzigingen aangebracht, waarbij ik mezelf toesta om elke maand één aankoop te doen. Dit dwingt me om mijn hart te onderzoeken om te zien of ik echt zo graag iets wil kopen dat ik bereid ben om mijn kans te grijpen.

Voor het grootste deel zijn mijn OK / OK als / NIET OK lijsten hetzelfde gebleven, hoewel ik een aantal items van mijn "OK" lijst heb gehaald. Voorheen stond ik mezelf bepaalde verbruiksgoederen toe, zoals kaarsen, maar ik heb besloten dat dit niet nodig is (ik heb ook geleerd dat het inademen van synthetische parfums en zelfs GGO sojawas schadelijk kan zijn voor mijn gezondheid!)

Naast mijn 2e jaar, (Bijna) Niets Kopen, besloot ik dat ik voor 2021 een Social Sabbatical zou nemen. Ik stop met de meeste vormen van digitale en sociale media waarvan ik het gevoel heb dat ze me afleiden van mijn creatieve focus en doelen. Tot nu toe - ik ben pas 3 weken bezig - is dit moeilijker dan Niets Kopen!

Welk advies en welke tips kun je geven aan anderen die misschien geïnspireerd zijn om Buy Nothing te proberen voor 2021 of daarna?

Zoveel mensen hebben me om tips gevraagd, dus ik heb de mogelijkheid onderzocht om een werkboek of gids te publiceren over hoe je je eigen jaar van niets kopen kunt opbouwen. Blijf daarvoor op de hoogte!

Ik zou zeggen dat je in het algemeen het beste een lijst met Doelen en Waarden kunt maken, waarbij je jezelf afvraagt waarom je dit doet en wat je wilt bereiken. Als je eenmaal hebt onderzocht waarom je niets wilt kopen, is het veel gemakkelijker om door te zetten.

Ik zou ook willen voorstellen om je bewust te zijn van je gewoonten en deze in gedachten te houden terwijl je plant. Ik heb bijvoorbeeld een persoonlijkheid die van regels en structuur houdt, dus het was nuttig voor mij om een aantal zwart-wit richtlijnen te hebben. Niet iedereen is op dezelfde manier, maar het kan beter zijn om hulp te krijgen van een verantwoordingspersoon (zoals je pinpas bij een vriend achterlaten); of als het zien van bepaalde winkelartikelen een te grote verleiding is, kan de truc zijn om een boetiek of winkelcentrum niet te mogen betreden.

Plannen is belangrijk omdat je onvermijdelijk een moment zult tegenkomen waarop je een aankoop wilt doen maar niet zeker weet of het "mag". Plan vooruit voor die momenten en bedenk wat je gaat doen als je voor deze beslissingen komt te staan

Je bent een zelfverklaarde koffieliefhebber. Hoe drink je het?

Meestal twee kopjes filterkoffie (zwart, pourover) in de ochtend. Ik hou van heldere, fruitige, single-origin, lichter-medium brandingen. Ik heb een sterke voorkeur voor koffie uit Ethiopië, Kenia, Colombia en Costa Rica. Omdat ik een koffieprofessional ben, heb ik veel verschillende zetspullen, maar de laatste tijd gebruik ik een Clever Dripper voor mijn filterkoffie. Deze is volledig ondergedompeld (net als een French Press), maar dan gefilterd met een papieren filter tijdens het decanteren - dit verwijdert het olieachtige bezinksel, wat resulteert in een heel schoon kopje.

s Middags neem ik bijna altijd een cappuccino (espresso met dubbele kop, 8 oz, met zoveel mogelijk biologische, verse melk van lokale boeren). Pre-Covid deelde ik dit ritueel met mijn collega's bij La Marzocco USA, direct na de lunch. Maar omdat ik de laatste tijd op afstand werk, maak ik de cappuccino op mijn geliefde La Marzocco Linea Mini espressomachine - een kostbaar bezit en iets waarvoor ik hard heb gewerkt om het in huis te kunnen halen.


Elizabeth chai die cappuccino maakt

Prachtige cappuccino, Liz! <3

Wat zijn de belangrijkste dingen waar mensen rekening mee moeten houden als ze koffie kopen?

Dit is een ongelooflijk belangrijke vraag! Ik zou zeggen dat het eerste wat je moet overwegen is hoeveel de producenten voor hun oogst betaald kregen - veel grote bedrijven geven namelijk eerst om winst en betalen de producenten vaak het absolute minimum. Vaak dekt het bedrag dat een koffieboer betaald krijgt voor zijn oogst niet eens de productiekosten van die koffie! Dit is misschien leuk voor je portemonnee, maar het resultaat is een niet-duurzaam systeem, koffiebonen van lage kwaliteit en het verlies van de volgende generatie koffieboeren aan andere industrieën.

Koop gebrande koffie van je plaatselijke koffiehuis! De meeste kleine ambachtelijke koffiebranders gebruiken koffiebonen van "speciale" kwaliteit, wat betekent dat ze hogere prijzen betalen voor een hogere kwaliteit. Als je lokaal koopt, heb je een kleinere ecologische voetafdruk EN steun je die cafés zodat ze de koffieproducenten goed kunnen blijven betalen, seizoen na seizoen. Ik raad ook aan om je lokale koffiebranders te onderzoeken en met barista's te praten over de koffiesoorten die ze serveren. Als een koffiebrander informatie publiceert over waar een koffie wordt verbouwd (regio, hoogte, land) en hoe dit de smaak van de koffie beïnvloedt, is de kans groot dat hij de producenten die de koffie verbouwen waardeert.

Tot slot, als je thuis pods gebruikt voor koffie (zoals Nespresso of K-cup), overweeg dan om over te schakelen op een thuispouver zoals de Kalita Wave, Chemex of V60. Gemalen koffie en gebruikte filters zijn in veel steden composteerbaar en je zult genieten van het ritueel van langzaam een kopje koffie zetten zonder elke keer plastic weg te gooien. (Ik heb geleerd dat de hoeveelheid koffie in pods neerkomt op ~$50/lb als je alle gemalen koffie eruit haalt en afweegt tegen de prijs die je voor de verpakking pods hebt betaald! En het is zeer waarschijnlijk dat de fabrikant minder dan $1/lb voor de oogst heeft betaald).

Tot slot, wie moeten we volgens jou nog meer interviewen voor A Good Community?

Klaus Thomsen, The Coffee Collective (Kopenhagen); Luke Haverhals, Natural Fiber Welding (VS); Ashley, "The Little Black Coffee Cup"; Lee Falck, Memo Furniture (Seattle).

Inspirerend! Heel erg bedankt Liz! We kijken ernaar uit om een keer koffie met je te gaan drinken en we zullen zeker snel weer terugkomen.

Bekijk meer werk van Elizabeth op haar website en Instagram (kijk uit voor het werkboek).

~

We hopen dat je dit leuk en inspirerend vond. Heb je een soortgelijk verhaal om te delen? Stuur ons een e-mail als fb@agood.com. Laat het ons weten als je de uitdaging aangaat.

Terug naar blog

You may also like

1 van 10
1 van 10