We need to stop green-shaming each other already

Vi måste sluta skämma bort varandra redan

18 Sep 2019

Du känner de där barnföretagarna som skalar upp sin lemonadverksamhet för att tjäna riktiga pengar? Det var jag som växte upp. Att uppskatta en hård dags arbete, sätta upp mål och lära av både framgång och misslyckande var värderingar som ingjutits i mig av de närmaste medlemmarna i min familj, de flesta av dem hippies som blev entreprenörer. Men de lärde mig också att uppskatta andra saker, som natur och friluftsliv.

Lär mig av mina hippiekapitalistiska föräldrar

Min mamma var övertygad om att naturen skulle njutas och bevaras för kommande generationer, och uppfostrade mig därefter. Det var faktiskt inte banbrytande när jag växte upp i Sverige på 80-talet. Miljövård förväntas nu av alla. Återvinning som en nationell besatthet översköljs bara av sport och samtal om vädret. Att inte återvinna kommer att chocka andra gäster på hemmafester (ja det skulle vara ett samtalsämne).

När jag ser tillbaka ser jag att att verkligen respektera naturen betyder mer än att gå på vandringar och se till att jag separerar glas efter färg när jag återvinner. Men mitt yngre jag såg inte den större bilden på länge och jag måste erkänna att jag fram till ganska nyligen ansåg mig vara mer av en urban individ, och tyckte att det liv och rörelse i handeln och mänskliga interaktioner var mer spännande än en mer kontemplativt och miljömedvetet liv.

Efter gymnasiet ville jag ha mer överhängande och påtagliga utmaningar än college kunde ge, så istället för att hoppa på handelshögskolan lyssnade jag på uppmaningen från min entreprenörssida och startade min första e-handelssatsning.

Det gick inte särskilt bra.

Men nästa var lite mer lyckad och den fortsatte. Jag fastnade för spänningen att dyka med huvudet först in i nya satsningar, skörda både framgångar och misslyckanden och samla in lärdomar allt eftersom.

Vid den tiden uppfostrade jag min unga dotter, tillsammans med min dåvarande flickvän, och de började båda märka min frånvaro hemifrån.

En föränderlig livsstil

När jag och min flickvän bestämde oss för att gå skilda vägar insåg jag att jag var tvungen att göra några förändringar i mitt arbetsliv för att kunna spendera mer tid med min dotter som växte upp väldigt snabbt.


Jag planerade att förmedla till henne alla de stora värderingar som mina egna föräldrar lärt mig, men hur skulle jag kunna göra det om jag aldrig var hemma? Det kan låta som en motsägelse, men att dela med mig av min information om e-handelsföretag som coachar andra företag som managementkonsult gjorde det möjligt för mig att få en mer strukturerad balans mellan arbete och privatliv. Visst, jag arbetade mycket i min nya rådgivareroll, men som alla entreprenörer kommer att berätta för dig, att driva ett litet företag kommer att hålla dig sysselsatt hela tiden, alltid - även om det kan vara med låg intensitet.

Jag hade knäckt koden. Eller så trodde jag.

Mer tid gick och jag träffade Eva, som senare skulle bli min fru.

Vi hade en flicka och en pojke – Ayla och Mateo – och gick våra dagar och fokuserade på vem som skulle hämta barnen från förskolan vilka dagar och när vi äntligen skulle hinna planera vårt nästa långt borta äventyr på en ö någonstans.

Något var dock av.

Jag såg inte skogen för träden. Jag insåg det inte men jag var bara fokuserad på vardagen och det nära till hands. När vi ville åka någonstans hoppade vi på ett flygplan. När vi var hungriga tog vi ut lite kött ur kylen.

Köp ansågs inte utöver det binära "vill jag ha det och har jag pengarna?"

Viktiga händelser sätter oss på en ny kurs

Det hände många bönder över hela världen. Det hände mig på min frus familjegård två timmar utanför Stockholm.

Det som var tänkt att bli ännu en glad sommar med mina tre barn förvandlades till en föraning om vad klimatförändringar orsakade av människor skulle göra med vår planet.

Vi har alla sett katastroffilmer som Day After Tomorrow och tänkt för oss själva: "Visst är det skrämmande men som tur är går det inte så snabbt."

Tja — vi upplevde på egen hand vad som ligger runt hörnet om vi inte ändrar vår inställning till klimatförändringar, och det snabbt.


På hela norra halvklotet var sommaren 2018 exceptionellt varm . Det var en av de hetaste somrarna någonsin i Nordamerika. I Europa är den sommaren ihågkommen för sina många rekordstora temperaturer och det höga antalet skogsbränder.

Det var en extrem sommar i Sverige där temperaturen översteg alla mått i landets 262-åriga historia av temperaturrekord .

På min frus familjegård såg vi hur våra brunnar gick torra för första gången på ett och ett halvt sekel. Utan vatten och bränt gräs kämpade bönder över hela Sverige för att hålla sin boskap vid liv.

Det var vi också.


Den viscerala upplevelsen framkallade först panik som gav vika för en uppmaning till förändring. Vi som familj drabbades av akut klimatångest och vi insåg att det fanns så mycket mer vi kunde göra för miljön.

Låt mig vara tydlig här. Det här är ett minne av vad som hände med min familj och den föreställning som slog oss. Jag skulle inte på något sätt vilja att det här skulle tolkas som att jag pekar ett föreläsande finger för alla människor där ute som inte slutar sina jobb för att starta en hållbar e-handel. Jag lever i den verkliga världen och är väldigt medveten om att det är ett privilegium att få göra så radikala förändringar. Men jag går före mig själv.

Under den sommaren började jag fundera på mina barns framtid och vilken typ av värld de skulle växa upp i.

Vi som familj förändrades.

Inte över en natt, men man kunde känna en tydlig attitydförändring.

Från att ha ätit kött till nästan varje måltid minskade vi avsevärt vår köttkonsumtion. Nu äter vi bara kött som är närproducerat från familjens gård. Vi slutade åka på påkostade semestrar utomlands om det innebar att vi skulle ta oss dit med flyg. Istället tillbringar vi våra semestrar i våra närmare omgivningar och uppskattar Skandinaviens skönhet.

Den viktigaste förändringen var dock vårt konsumentbeteende. Vi slutade beställa saker online med avsikten att skicka tillbaka - om vi ska vara ärliga här - en hel del av produkterna.

Returer på nätet är ett stort problem. Enligt Statista , i Storbritannien, till exempel, har 40 % av befolkningen vid ett tillfälle eller mer under det senaste året returnerat en produkt som de köpt online. Det är mer än 26,5 miljoner paket. I Tyskland når samma antal svindlande 43,7 miljoner. Det är en allvarlig mängd tanklösa CO2-utsläpp.

Allt som allt började vi tänka bortom vår lilla cirkel.

A Good Company uppstod ur idén som genomsyrade min familjs tänkande från den dagen.

Jag bestämde mig för att använda åren där jag annars skulle ha klättrat på karriärstegen till att göra något positivt för miljön.

Det är grunden för företaget, min anledning till att starta det, och förhoppningsvis kommer allt igenom i det vi gör.

Att göra något för andra ger mig massor av energi och även om mina tre barn håller mig vaken av alla möjliga skäl är jag glad. Uppriktigt glad, varje morgon när väckarklockan (eller oftare en av mina barn) väcker mig.

Att skapa ett uppdrag som vi faktiskt vill uppnå

agood company finns till för att inspirera människor att bryta vanan med tankelös konsumtion och byta till medvetet beslutsfattande. Att skapa genomtänkta, hållbara och eleganta vardagsprodukter under ett paraply av klimatpositiv innovation är mycket mer än bara intäkter och vinst. Utbildning kan förändra konsumtionsbeteendet och för oss är detta vårt huvudmål.

Vårt synsätt är holistiskt.

Vi tar hänsyn till mer än bara kvaliteten på en produkt. Vi undersöker vilken inverkan produkten har på världen. Vi ansluter oss till föreställningen att företag också bör investera i sina anställda, vara goda miljöherdar och vara rättvisa och etiska mot alla intressenter – detta inkluderar leverantörer, deras anställda och deras lokala miljö.

Det här sättet att tänka fångar sig . Det måste haka på.

Dessa är våra värderingar på organisationsnivå:

      • Fullständig transparens
      • Inga genvägar
      • Nära samarbete med alla våra intressenter
      • Medvetenhet om globala och lokala effekter

  Sju månader i…

  Efter sju månader som företag är jag ödmjuk och stolt över att säga att det finns många människor som delar våra värderingar. Och vi har turen att räkna många av dem som våra kunder och partners.

  På bara sju månader har vi skickat till över 50 länder där tusentals individer har anslutit sig till vår pulserande community.

  Vad kan göras av en person?

  Att bekämpa klimatförändringarna innebär att vi, jag och du, måste göra förändringar. Och några allvarliga uppoffringar.

  Om vi ​​inte gör något kommer dessa förändringar att tvingas på oss, vare sig vi vill det eller inte. Eller så kan vi göra en medveten förändring i våra aktiviteter. Det må vara klyschigt, men det är fortfarande sant, ingen kan göra allt men alla kan göra något.

  Om det är inom dina möjligheter att köra ett elfordon, bra. Om det är inom dina möjligheter att byta till vetehalm istället för plast, bra. Vad du än kan göra, gör det. Men det kräver lite ansträngning. Och om det är en enkel förändring kan du förmodligen göra lite mer.

  Detta gäller även för företag

  Det är dags för ansvarsfulla varumärken att balansera syfte och vinst och överväga effekten bortom slutresultatet. Bra företag tar hänsyn till arbetare, kunder, leverantörer, samhället och miljön. Med ett ord: intressenter.

  Och vi som företagsledare måste sätta upp miljöprestandamål som ska uppnås inom ett 1–2 års fönster. Inte 2030. Inte 2040. Vi behöver mål som håller nuvarande företagsledare ansvariga under sin tid på företaget. Inte 10 år efter att de lämnat.

  Jag tror verkligen att detta är rätt sak att göra och att det är ett av sätten vi kommer att kunna ta itu med klimatförändringar orsakade av.

  Vi bor alla på den här planeten så vi har alla en stor anledning att investera i att bevara den för framtida generationer.

  Vi måste sluta skämma bort varandra

  Vi har sett klimatkämpar runt om i världen bli utropade för saker de gör som i själva verket inte är perfekt beteende när det gäller att hjälpa miljön.

  Vi är väldigt inställda på att slå av folk vad vi tror är deras höga häst bara för att - vad? Vi vill inte att människor kämpar för miljön? Vi har skickats till denna jord för att ropa ut hyckleri?

  Och om de gör saker som är bra för miljön och är ute och pratar om det, måste de göra allt rätt?

  Jag ser att folk höjer rösten för att prata om föroreningar och plast i haven får hård kritik för att de använder plastpåse då och då. Eller att äga en bil.

  Visst, det är definitivt inte bra. Men de gör något för att hjälpa till att driva agendan framåt. Vi behöver mer av det. Högre röster påverkar besluten av regeringar runt om i världen.

  Och du vet vem som har en riktigt hög röst? Du gör. Som konsument.

  Tillbaka till blogg

  Du kanske också gillar

  1 av 10
  1 av 10