Satish Kumar: "I am an environmental activist because I want to remind people that we rely on nature"

Satish Kumar: "Jag är en miljöaktivist eftersom jag vill påminna folk om att vi litar på naturen"

10 Dec 2020

#agoodcommunity chattar med den sprudlande freds- och klimataktivisten Sitesh Kumar för att få en inblick i 66 år av aktivism och hemligheterna bakom hans energi.

Bildcred: Andrew Firth

#agoodcommunity chattar med den indisk-brittiska klimat- och fredsaktivisten Satish Kumar. Satish lämnade hemmet vid 9 års ålder för att bli en Jain-munk, innan han återvände till världen vid 18 och blev en aktivist för fred. I slutet av tjugoårsåldern gick han och en vän 30 000 miles över jorden, utan några pengar, för att leverera ett fredsbudskap till världsledare som precis hade fått kärnvapenens besvärliga kraft. Sedan dess har han riktat sin uppmärksamhet mot miljöaktivism, som han ser som ett annat slags krig mellan människor och natur.

Nu 84 år ung arbetar han fortfarande och är lika livlig och full av kraft som någonsin. Fortsätt läsa för lite insikter om hur han håller sig så energisk, liksom hur han avslutade sin fantastiska resa.

AGC: Hej Satish, välkommen till A Good Community. Det verkar som om du har levt mer än de flesta andra. Du lämnade hemmet vid 9 år gammal?

SK: Ja, jag lämnade mitt hem som nioåring för att bli en Jain-munk.

AGC: Det är ett stort beslut för en nioåring att ta. Vad var resonemanget bakom det?

SK: Min pappa dog när jag var fyra år. Han dog ung i en hjärtattack och jag visste inte vad som hände. Min mamma grät, mina bröder, systrar, hela min familj såg väldigt ledsna ut. Jag blev förbryllad över varför min pappa inte pratar med mig, och varför han inte rör sig, varför han ligger ner så här. Och varför mamma gråter. Så jag frågade min mamma, "varför gråter du och varför pratar inte pappa med mig?" Och hon sa "din far är död. Han kommer aldrig att prata med dig igen. Detta är det sista han har talat till dig och han kommer inte att gå med dig. Nu är han borta för alltid." Så jag undrade, vad är döden? Och jag frågade min mamma, "kommer du att dö en dag?" Hon sa "ja, jag kommer att dö en dag, alla kommer att dö en dag, du kommer att dö en dag." Så det gjorde mig orolig och jag gick till min guru, min mammas guru, faktiskt, och jag frågade honom "finns det något sätt att stoppa döden så att folk inte blir ledsna, folk gråter inte och folk inte går bort ?” Så min guru, i Jain-tradition, sa att det finns ett sätt att avsluta cykeln av födelse och död, och det sättet är att bli en munk och avsäga sig världen och leva ett fridfullt, väldigt andligt och väldigt ovärldsligt liv, i princip. Och så det lockade mig väldigt mycket. När jag var nio bestämde jag mig för att jag vill leva ett liv så att jag inte behöver dö igen, så det var anledningen till att jag blev jainmunk.

AGC: Men när du var 18 år gammal, ändrade du riktning?

SK: Ja, när jag var 18 hände två saker. Nummer ett, oron och rädslan och oron för döden avtog och var inte längre lika stark som när jag var ung. Sedan läste jag också en bok av Mahatma Gandhi, och Gandhi sa att andlighet borde vara tillgänglig för varje människa, inte bara för munkarna. Hur många människor kan bli munkar? Andlighet bör inte vara uteslutande för de få privilegierade munkarna i klosterordningen. Andlighet ska vara för alla, varje dag i världen, och därför behöver du inte överge världen. Du behöver inte fly från världen. Du måste föra in andlighet i världen och du tar med andlighet i världen genom att ändra din motivation. Varför du gör saker, varför du gör affärer, varför du driver jordbruk, varför du undervisar, varför du blir läkare, varför du blir politiker. För att du vill tjäna mänskligheten, du vill mata mänskligheten, du vill göra bra saker för andra människor. Om motivationen är andlig, och då menar jag en tjänst och kärlek, så är allt du gör andligt. Allt blir en tjänstehandling, en kärleksakt. Och så jag tänkte att det är ett mycket bra budskap och det var en stor förändring i mitt medvetande, och jag bestämde mig för att lämna klosterordningen och gå med i aktivismens värld.

"Krig kommer ur rädsla. Fred kommer ur tillit."

AGC: Och du blev inspirerad av Bertrand Russell och en av dina mentorer vid den tiden att åka på en resa över världen?

SK: Ja, jag blev inspirerad av Mahatma Gandhi och jag blev också inspirerad av den här stora filosofen från Storbritannien. Han var inte bara en filosof, han var också en fredsaktivist och han protesterade mot kärnvapen. Han stod framför den brittiska regeringens försvarsministerium, och han sa att han inte kommer att flytta därifrån förrän den brittiska regeringen förbjuder bomben och följer nedrustningens och fredens väg. Och han vägrade att flytta och därför greps han och han fick böter i rätten, och han vägrade att betala sina böter så han sattes i fängelse i en vecka. Och jag var 26 år gammal, en ung man på ett kafé som drack kaffe med min vän och läste den här nyheten. När jag läste den här nyheten sa jag till min vän, "titta, här är en man på 90 som hamnar i fängelse för fred i världen. Vid 90 års ålder är Bertrand Russell ung. Vid 26/27 års ålder är vi unga män riktigt gamla eftersom vi inte gör någonting.” Så det var inspirationen. Och vi pratade och pratade och pratade i timmar. Och till slut sa vi, "vad kan vi göra?", och vi bestämde oss för att åka till Moskva, Paris, London och Washington, dessa fyra kärnkraftshuvudstäder på den tiden. Sedan sa vi, "hur ska vi gå?" Om vi ​​åker flygplan kommer ingen att märka det. Vi är bara vanliga, okända unga män. Och därför borde vi göra något mer dramatiskt, något mer imponerande, något mer en berättelse. Och så bestämde vi oss för att promenera till Moskva, och till Paris, och till London och till Washington. Och då sa vi, men även om vi går och promenerar har vi pengar, vi äter på en restaurang. Om vi ​​har pengar sover vi på hotell eller pensionat och vi träffar ingen. Krig kommer av rädsla. Fred kommer ur tillit. Så vi borde visa att vi litar på oss själva. Vi litar på människor, vi litar på världen. Därför beslutade vi att inte bara gå till Moskva, Paris, London, Washington, utan vi kommer också att gå utan några pengar i våra fickor, så att vi är ett levande exempel på tillit, förkroppsligandet av tillit och fred.

"Vi gick igenom muslimska länder, kristna länder, kommunistiska länder, kapitalistiska länder, rika länder, fattiga länder men överallt var folk gästvänliga."

AGC: Vilken väg tog du?

SK: Vi lämnade Mahatma Gandhis grav och vi gick genom Pakistan, Afghanistan, Iran, Azerbajdzjan, Armenien, Georgien och åkte till Moskva. Och vi togs emot i Kreml. Och vi levererade budskapet om fred i Kreml. Och sedan gick vi vidare genom Vitryssland och Polen, och från Tyskland, och genom Belgien, och sedan Paris och sedan Dover till London. Där träffade vi Bertrand Russell och han hjälpte oss att få två biljetter i båten från Southampton och vi seglade över Atlanten till New York, och vi promenerade från New York till Washington, där vi togs emot i Vita huset och sedan träffade vi Martin Luther King Jr. Sedan åkte vi till Japan och vi hyllade offren för den första H-bomben i Hiroshima.

AGC: Det är en riktigt resa! Hur lång tid tog det dig?

SK: Två och ett halvt år. Vi gick 30 000 kilometer (8000 miles) utan pengar. Det som bevisade för oss att du kan lita på världen. Vi gick genom muslimska länder, kristna länder, kommunistiska länder, kapitalistiska länder, rika länder, fattiga länder men överallt var folk gästvänliga. Så du kan lita på människor. Och det finns inget behov av konflikt mellan muslimer och kristna, och hinduer och buddhister. Och det finns inget behov av någon konflikt mellan ryssar, européer och amerikaner eller något annat land. Så det var övertygelsen vi fick genom denna fredsresa i två och ett halvt år.

AGC: Och det här var före den digitala tidsåldern så du hade inga smartphones, hur planerade du dina rutter?

SK: Ingen telefon, ingen smartphone, ingen e-post och ingen iPad. Nej inget. Lita bara på vårt hjärta, och mänskligheten, och mun till mun. Vi frågade folk om vägarna. Jag menar, vi hade en grov idé att åka till Pakistan, Afghanistan, Iran, Moskva, men vi kände inte till vägarna. Så hela tiden frågade vi lokalbefolkningen, och ibland sa de att de skulle följa med oss ​​till nästa by, eller att de skulle gå med oss ​​i två eller tre dagar, eller så följde de med oss ​​i bergen , och genom öknar, särskilt i öknen, eftersom det finns sandstormar, och vi fastnade i en sandstorm och lokalbefolkningen guidade oss genom sandstormar i Afghanistans och Irans öknar. Var vi än bodde berättade vi historierna, vi kommunicerade om fred och om Indien, och om andlighetsfilosofin och en fredsfilosofi. Folk blev väldigt inspirerade.

"Tanken att du behöver massor av köttprotein för att få energi, detta är inte sant eftersom jag har varit vegetarian hela mitt liv och jag saknar ingen energi."

AGC: Blev du frestad att åka hiss?

SK: Folk erbjöd oss ​​en hiss. Vi sa nej, nej, nej, nej, vi kan inte åka bil, vi kommer alltid att gå. Folk erbjöd oss ​​pengar. Vi sa nej, nej, vi kan inte ha några pengar. De skulle fråga "så vad kan vi göra för dig?" och vi skulle säga "du kanske kan ge oss några skor eller en frisyr?" Men vi tog aldrig emot några pengar och tog aldrig emot ett lyft.

AGC: Vad sägs om mat?

SK: De gav oss alltid mat. Och vi hade en broschyr och vi skulle dela ut för att förklara varför vi går, varför vi inte har några pengar, och om vår rutt och syftet, vad vi ville uppnå. Vi översatte den broschyren i alla länder genom att fråga lokalbefolkningen, och vi gick också till tidningskontor. Ibland tryckte ett tidningskontor ut broschyren åt oss och gav oss berättelser utan fotografier, så vi behöll det klippet och visade det för folk. Vi improviserade allt, och improvisation var nyckeln. Det fanns ingen plan. Varje dag visste vi inte var vi skulle övernatta, vi visste inte om vi skulle få mat eller inte. Det fanns ingen plan, bara att improvisera varje dag. Och bara vara öppenhjärtad och fördomsfri. Så när du har ett öppet hjärta och ett öppet sinne, och du är redo att improvisera, välkomnar du alla möjligheter och vi välkomnar svårigheter. Stormar, snö, vind, sand, berg, öknar, vad som än kommer är du välkommen.

"Även om det är mindre krig mellan människor, är vi i krig med naturen."

AGC: Wow. En utvecklande upplevelse! Människor som du och aktivister genom historien, du pratar själv om Jesus som aktivist, till exempel, det har faktiskt fungerat eftersom vi har blivit mindre våldsamma, det är mindre konflikter, det är färre människor som dödas av andra människor. Om du tittar på statistiken över hela världen är det en mer fredlig värld. Och så gick du över till miljöaktivism?

SK: Du har helt rätt och inte bara krig har lagt sig, utan också, om du kan se att kolonialismen har försvunnit, imperialismen har försvunnit, apartheid i Sydafrika har försvunnit, det finns mycket mindre rasism i USA än vad det var en tiden för Martin Luther King Jr. när jag träffade honom. Jag kastades ut från en restaurang, eftersom jag inte var en vit man, under pistolhot kunde jag ha blivit dödad. Efter att ha träffat Dr King kunde jag ha blivit dödad av vita beväpnade män, men jag blev precis räddad. Så många saker har förbättrats på social nivå, men tyvärr, på miljönivå, har det blivit värre. Vår affärsvärld har blivit oansvarig i hur vi behandlar miljön, och vi skär ner den gren som vi sitter på eftersom ekonomin är beroende av ekologi. Utan natur finns det ingen ekonomisk tillväxt, men vi tar naturen för given. Vi använder naturen som en resurs för ekonomin och naturen som en resurs för att göra vinst, naturen som en resurs för uppåtgående ekonomisk tillväxt och pengar att tjäna och detta är ett stort problem i vår tid.

"Att vara aktivist är en möjlighet. Aktivisternas arbete är att alltid genomdriva det positiva, genomdriva kärleken och medkänslan och vänligheten och en känsla av service."

AGC: Så det är nästan som ett nytt krig?

SK: Även om det finns mindre krig mellan människor, är vi i krig med naturen. Sättet som vi förstör regnskogar är en krigshandling, hur vi förorenar våra hav med plast är en krigshandling. Hur vi behandlar djur på fabriksgårdar där de aldrig ser dagens ljus på hela sitt liv. Om du lägger alla dessa saker, så är dessa en ny typ av krig, och krigshandlingar mot naturen. Om vi ​​inte sluter fred med planeten jorden kan det inte bli fred bland människor. Så även om det finns mer fred bland människor, finns det en mer brist på fred med naturen. Och därför är jag miljöaktivist för att jag vill påminna folk om att vi är beroende av naturen.

AGC: Och miljökrisen som vi står inför hotar att undergräva allt bra arbete som du och dina kamrater har gjort för att kämpa för fred. För om resurserna blir knappare, så börjar folk slåss mer för att det saknas resurser. Vi har redan sett exempel på detta på platser som Afghanistan och Mellanöstern, där vattenbrist redan har ökat sannolikheten eller lett till konflikter i vissa länder.

SK: Precis. Oändlig ekonomisk tillväxt kommer så småningom att leda till en krigsekonomi, eftersom människor kommer att ta tag i naturresurser. Denna galna rush för ekonomisk tillväxt måste begränsas och hållas tillbaka. Vi tappar konsthantverk och musik, det blir bara ett yrke för de få. Så jag skulle vilja se ett nytt glädje och lyckligt samhälle, glädjefyllt samhälle, inte ett framgångsrikt samhälle. Jag vill flytta vårt fokus från att vara framgångsrik till att vara glad.

"Jag går två till fyra mil varje dag, eller fem eller sex kilometer. Och så har jag också en siesta på eftermiddagen."

AGC: Du sa att du var uppe och ringde klockan 07:30 i morse, så du jobbar fortfarande ganska mycket då?

SK: Jag är nu 84. Jag blev aktivist vid 18 års ålder och jag är fortfarande aktivist, men min aktivism är av kärlek och med en känsla av service och därför är den inte utmattande, den är inte tröttsam, eftersom Jag gör det med kärlek. Och då kan jag alltid gå en promenad. Jag går två till fyra mil varje dag, eller fem eller sex kilometer. Och så har jag även siesta på eftermiddagen. Så jag jobbar på morgonen, men på eftermiddagen tar jag det lugnt och vilar. Vid 84 måste jag ta den vilan, men jag är en aktivist och jag vill vara en aktivist till mitt livs sista andetag.

AGC: Människor som du hjälper till att driva mänskligheten framåt och ta steg i en positiv riktning. Men ibland händer bara dåliga saker. Och jag antar att det var där allt började för dig med att din pappa dog. Så skulle du säga att nyckeln till att vara aktivist alltid är att bära denna positivitetsfackla?

SK: Ja, att vara aktivist är en möjlighet. Aktivisternas arbete är att alltid genomdriva det positiva, genomdriva kärleken och medkänslan och vänligheten och en känsla av service, så att negativiteten alltid kontrolleras och hålls under kontroll och inte låter den bli överväldigande. Och det är därför vi har människor, aktivister som Buddha, och Jesus Kristus och Saint Francis, och många hundra och tusentals aktivister runt om i världen, män och kvinnor, genom historien för att hålla den balansen, alltid främja ljuset och positiviteten och medkänslan och vänlighet för att minska mörkret, negativitet, ilska, rädsla, krig och förstörelse.

"Jag skulle säga att Bhutan är en bra modell för även stora länder att följa. Sträva efter bruttonational lycka, inte bruttonationalprodukt."

AGC: Vi har förmodligen aldrig sett något liknande det som har hänt i år med hela COVID-19-situationen. Vad har vi för att vara positiva till det du ser 2020?

SK: Vi köpte Coronavirus på oss själva genom vårt eget negativa beteende, genom att påtvinga naturen vårt industriella system och förstöra vilda djur. Efter 2-300 år av industriell tillväxt och ekonomisk tillväxt och materialism och konsumentism, är det nu dags att ta en ny riktning och unga människor blir ledare. Nästa generation, precis som Greta Thunberg och Fridays For The Future-rörelsen, kommer de inte att vara en del av denna industriella juggernaut och en del av detta exploaterande system. De skulle vilja ha ett nytt sätt att leva som är mer naturvänligt och behandla naturen med respekt.

AGC: Och du har varit vegetarian i stort sett hela ditt liv?

SK: Jag har varit vegetarian de senaste sextonhundra åren för att mina förfäder har varit det. Innan dess var min familj en del av Rajput-kasten, som är krigarnas kast, och de jagade och de åt kött. Men sedan, för 1600 år sedan, kom några jainlärare till vår by och omvandlade mina förfäder till att bli vegetarianer, och de slutade jaga och äta kött. Min mamma, min pappa, min farfar, farmor och farfar var alla vegetarianer så jag är född vegetarian. Tanken att man behöver massor av köttprotein för att ha energi, detta stämmer inte eftersom jag har varit vegetarian hela mitt liv och jag saknar ingen energi.

AGC: Har du några favoriträtter?

SK: Jag gillar många italienska rätter och gör mycket pizza och pasta, men mat från hela världen.

AGC: Du har varit på många olika platser och du har träffat många olika människor. Vem tycker du att kulturellt sett är mest avancerad i sättet de behandlar miljön och hur de lever sina liv?

SK: Jag skulle säga Bhutan. I Bhutan strävar de inte efter ekonomisk tillväxt eller BNP, de har något som kallas bruttonational lycka eller GNH. Jag har varit där två eller tre gånger och de är ett bra exempel på ett litet land med hållbarhet. Nöjda, kämpade, glada, konstnärliga, bra familjer, bra kultur, bra andlighet och innehåll. Jag skulle säga att Bhutan är en bra modell för även stora länder att följa. Sträva efter bruttonationallycka, inte bruttonationalprodukten.

AGC: Och efter alla dina år av aktivism, vad vill du se hända i världen inom en snar framtid?

SK: Jag skulle vilja se alla företag titta på sig själva. Företag fokuserar bara på lönsamt, men lönsamhet utan hållbarhet är kortsiktigt tänkande.

AGC: Vi hör det! Och sist, vad gör du härnäst?

SK: Skriver en hel berättelse om min vandring som heter "Pilgrimsfärd för fred" som kommer ut i januari och jag jobbar på en annan bok, så jag skriver mycket.

AGC: Fantastiskt! Tack Satish, lycka till och ser fram emot att läsa din bok.

~

Vi hoppas att du tyckte att detta var roligt och informativt. Om du har något du vill dela med dig av, kanske du har en liknande historia att berätta, så vill vi gärna höra från dig. Skicka oss ett mail på [email protected] .

Tillbaka till blogg

Du kanske också gillar

1 av 10
1 av 10