Liva Olina

Liva Olina

07 Mar 2020

"Om du organiserar en kollektiv strandstädning känner du dig mer kraftfull i vetskapen om att 10 fler människor kommer att dyka upp. Gemenskapen är en undervärderad makt just nu. Den kommer från det förflutna men är definitivt vår framtid."

Liva, du är en person med många spännande saker på gång samtidigt. Hur ser din vardag ut? Är två dagar lika?

Tja, mitt dagliga schema (och plats) beror verkligen på säsongen. Jag tillbringar mina vintrar i dubbla lager av termounderkläder, reser runt berg och skapar videor om vintersporter.

liva och hennes hund

På TV ser vi tävlingar av människor i hjälm som rusar nerför banan. Mitt jobb är att visa upp vad som finns under dessa hjälmar, för att avslöja idrottarnas fantastiska personligheter. Jag älskar att vara i bergen och jag älskar att stödja idrottare i deras hårda arbete mot sina mål.

Resten av året omger jag mig med mildare energi och i lättare kläder. Förutom att vara sportvideojournalist är jag också modell och frilansskribent. Jag skriver om hållbarhet och mindfulness för tidningar, bloggar och varumärken. Men oavsett var jag är så börjar min dag med meditation.

Var är hemmet för dig?

Jag växte upp på en liten landsbygdsstad i Lettland med vilda blomsterfält utanför mitt fönster. Jag lämnade när jag var 15 för att bo i Riga, senare Mexico City och sedan Tulum-djungeln. Jag kom till Paris bara för ett besök, men jag lämnade aldrig riktigt. Jag blev kär i en fantastisk man men det tog mig ett tag att verkligen älska staden.

paris

Jag hade den här idén att jag behövde leva närmare naturen för att leva medvetet, mer medvetet och med ett mindre fotavtryck på denna planet. Men kärleken hade andra planer för mig. Jag flyttade till Paris och hela storstadslivet och modescenen slog mig bara i ansiktet. Att se skräp på gatorna och den enorma konsumtionen av snabbt mode fick mig att ta radikala livsförändrande beslut.

"Människor jag har träffat i Paris har hjälpt mig att inse att att gömma sig i skogen kanske inte är det mest effektiva sättet att hjälpa världen att bli en bättre plats."

Jag lovade mig själv att bara köpa vintage, second hand eller hållbart tillverkade kläder, jag började återvinna mer än någonsin och gjorde till och med kompost i hjärtat av Paris. Jag bestämde mig för att bara arbeta med företag som gör gott och stödjer en hälsosam planet och livsstil.

Människor jag har träffat i Paris har hjälpt mig att inse att att gömma sig i skogen kanske inte är det mest effektiva sättet att hjälpa världen att bli en bättre plats. De lät mig förstå att kraften ligger i samspelet mellan människor. Nu låter jag Paris och hennes folk inspirera mig med konst och skönhet, utan att förändra min kärlek till naturen.

Är din kärlek till naturen något som du alltid har haft eller har den utvecklats med tiden?

När jag växte upp på landsbygden insåg jag inte att jag hade en sådan passion för naturen förrän jag flyttade ifrån den. Att flytta bort fick mig att leta efter min dagliga praktik som skulle jorda mig och lugna mig som naturen gör, som skulle hjälpa mig att se djupare in i mig själv och inse helheten där vi alla står tillsammans.

Temeditation fick mig att inse att mitt viktigaste uppdrag varje dag är att arbeta med mig själv, att bli en mer fridfull, mer förstående och mer kärleksfull version av mig själv. Att rädda mig själv innan jag försöker rädda andra.

liva olina sitter i kors

Med detta tänkesätt börjar jag min dag med att ge mig själv tid för meditation innan jag öppnar mina mejl. Jag hoppas verkligen att jag aldrig kommer att sluta expandera, aldrig sluta titta djupare in i mig själv efter saker jag kan bättre. Jag drömmer om att servera te för andra som ett sätt att meditera oftare för att skapa tid och utrymme för att lugna ner mig i denna mycket snabba värld.

tekanna och te

Jag hoppas hitta fler möjligheter och kanaler att skriva om saker som verkligen betyder något. Även om mitt skrivande bara resonerar hos en person, eller bara väcker en tanke hos en person, är det en anledning att fira för mig!

Vi frågar ofta medlemmarna i denna gemenskap vad som i deras sinne är samhällets största utmaning just nu och vad vi som individer kan göra för att ta itu med det. Vad är dina tankar om detta?

Jag tror att vår största barriär är separation. Vi tänker på oss själva som individer, vi ser oss själva separerade från varandra och från naturen. Därför inser vi inte att vi genom våra handlingar skadar andra och planeten, och vi ser inte heller hur våra små förbättringar kan göra enorma positiva förändringar.

Denna separation orsakar också fysisk och känslomässig smärta och tillåter oss inte att se hur mycket vi kan uppnå om vi kommer tillsammans. Om vi ​​bara på djupet kunde inse att VI ALLA ÄR ETT. Om vi ​​bara kunde inse att denna brinnande skog är en del av oss, inte något bortom oss.

te meditation

Om vi ​​bara skulle inse att hungern hos någon på en annan kontinent är vår kollektiva hunger. Jag tror verkligen på fjärilseffekten och det faktum att energin inte försvinner. Våra känslor, tankar och ord har energi som påverkar andra. I dessa tider av konsumtion är våra pengar vår röst och mer än någonsin har vi ett val när det gäller vad vi stödjer med våra pengar.

"Vi kan välja att stärka bra affärsidéer genom att skicka stödjande energi i form av pengar."

Vi har ett val att stödja varumärken och människor som gör gott för planeten och mänskligheten istället för att stödja barnslaveri och naturföroreningar. Vi kan välja att stärka goda affärsidéer genom att skicka stödjande energi i form av pengar.

Vad betyder i ditt sinne A Good Community?

Jag bodde tidigare i Tulum på ett konstnärsresidens där vi arbetade med miljö- och sociala projekt. Där hade jag en riktig stam av vänner som stöttade varandra genom andliga och hållbara aktiviteter. Att vara omgiven av rätt människor hjälper dig verkligen att växa till en bättre person. Ni lyfter varandra och pressar varandra förbi era imaginära gränser.

solnedgång

När vi hade soluppgångsmeditationer på stranden skulle vi alla dyka upp eftersom vi visste att andra skulle vänta. Om du organiserar en kollektiv strandstädning känner du dig mer kraftfull i vetskapen om att 10 fler personer kommer att dyka upp. Gemenskapen är en undervärderad makt just nu. Det kommer från det förflutna men är definitivt vår framtid.

Varför har du valt att vara en del av A Good Community?

Att flytta från Mexiko tillbaka till Europa fick mig att sakna min stam. Ett tag kände jag mig ensam och tom. Så en dag bestämde jag mig för att göra allt för att ha min stam och min gemenskap med mig här.

lägereld

Jag är väldigt öppen för att engagera mig i rörelser där människor möts för att göra gott för andra, för att vara till tjänst för mänskligheten och planeten. Min dörr är alltid öppen för människor som vill träffas över te.

Har du sett några klimatrelaterade effekter på naturen där du bor?

Eftersom jag har bott i olika delar av världen har jag sett olika effekter och resultat av klimatförändringar. I Lettland ser vi det ännu inte bortsett från vintrarna som har blivit varmare och mindre snöiga än i min barndom.

I Paris upplever vi rekordstora hettor under somrarna, men Mexikos karibiska kust med stigande mängder tång och plast i havet har varit en minst sagt realitetskontroll.

Paris

Det har fått mig att känna mig väldigt ledsen och hjälplös, och får mig att ifrågasätta om jag vill uppfostra barn i en värld som denna. Jag har gråtit mycket, jag har varit arg och orolig över klimatförändringarna. Men du kan inte bekämpa mörker med mörker. Så nu varje gång jag läser något dåligt försöker jag hitta goda nyheter om detta ämne. För det ÄR bra saker som händer som ger hopp!

Vad är dina tankar om våra globala konsumtionsvanor och tror du att det finns ett sätt på vilket vi kan arbeta tillsammans för att förbättra dessa vanor?

Vi har utvecklat alla dessa teknologier och maskiner för att få mer fritid, men ändå blir våra liv snabbare och snabbare. Den kollektiva idén som samhället har, verkar det som, är att göra allt snabbare, uppnå mer och ha mer.

"Jag uppmuntrar dig att fråga: vem tar emot mina pengar i slutet av kedjan när jag köper något?"

Det krävs mycket för att inse att det är ok att spendera tid för sig själv, att sakta ner och njuta av nuet. Jag vet det från mig själv, det finns inget mer frustrerande än att sätta på en vattenkokare med vatten till te och vilja att det ska koka snabbare. Det fungerar inte så. Saker och ting tar tid och tack Gud för det.

Vi borde alla sakta ner och ta tid för oss själva. Det skulle göra oss mer medvetna; Låt oss känna oss lyckligare och mer nöjda med det vi har, vilket i sin tur skulle få oss att konsumera mindre.

Liva Olina

Jag skulle vilja bjuda in dig att göra en insats med dina pengar. Dina pengar är en form av energi och genom dem kan du skicka för att stödja någon annan.

Jag uppmuntrar dig att fråga: vem tar emot mina pengar i slutet av kedjan när jag köper något? Är det ett stort företag eller är det en lokal bonde som jag stödjer? Är det snabbmodemärken som stödjer barnslaveri i Asien eller ett litet varumärke som stärker och stödjer en lokal kvinnlig gemenskap?

Dina pengar är din röst. Välj klokt vem du står för. Var stolt över alla dina köp. Köp dem bara om du är redo att bära dina kläder med taggar utanför så att alla kan se dina val.

~

Vi hoppas att du tyckte att detta var roligt och informativt. Vill du hänga med i Livas spännande resa som kombinerad sportjournalist, teälskare och etiskt modesupporter kan du följa hennes instagram !

Tillbaka till blogg

Du kanske också gillar

1 av 10
Anders Ankarlid

Anders Ankarlid

Medgrundare och produktutveckling

Medgrundare av agood company och produktutvekling. Serie e-handelsentreprenör och trebarnspappa. Har arbetat inom e-handel i mer än ett decennium. Mindless konsumtionsaktivist.

"Jag vill kunna titta in i mina barns ögon och ärligt säga: "Jag gjorde allt jag kunde för att förhindra klimatförändringar"

1 av 10