Jeremy Burnich

Jeremy Burnich

24 Feb 2020

"Människor måste vara den enskilt mest framgångsrika arten i jordens historia. På en geologisk tidsskala har vi gjort fler saker snabbare än någon annan art. De flesta livsformer måste utvecklas för att göra de saker vi gör genom att bara sätta våra sinnen till det."

A Good Community välkomnar Jeremy Burnich, advokat som blivit författare och älskare av hållbart designtänkande.

Jeremy – som författare som bor i Pittsburgh, hur tillbringar du större delen av dina dagar?

Tänker och skriver! Jag älskar också att gå ut och springa. Antingen rensar det mitt sinne, fyller det upp eller gör båda samtidigt. Ibland börjar mitt sinne arbeta övertid och jag kommer att ha hela konversationer, presentationer eller permutationer igång medan jag springer.

Jag kommer att ha gått ett par mil på komplett autopilot innan jag inser var jag är. Ibland försöker jag tömma mitt sinne – träna på att vara närvarande genom att fokusera på min andning och arbeta för att tysta mitt sinne från komplexa idéer. Efter att ha sprungit brukar jag få tre bra idéer som jag har minskat från allt som dök upp i mitt huvud. Det här är de idéer som jag tror skulle vara bra att utforska vid ett senare tillfälle.

Det är oftast så jag jobbar. Om jag inte kommer ut och rör på kroppen blir jag dimmig och (ganska) irriterad. Jag är ute när det är kallt eller varmt, men jag föredrar att springa i kylan. Vanligtvis är det svårare första halvmilen. Men när jag är uppvärmd ute, en kall dag. Det är en fantastisk känsla.

Du brukade vara advokat, vad fick dig att ändra din kurs så dramatiskt?

Jag brukade vara i företagstvister. Jag har arbetat inom trådlös telekombranschen, betaltjänster samt inom energibranschen. Efter ett tag bestämde jag mig för att det var nog och började ta bort mig själv från advokatverksamheten och gå in på mer kreativa sysselsättningar. Det ledde till mitt företag som jag bildade för att skapa vackra saker för människor och för kunder som delar mina värderingar.

Det låter som att du inte kommer att kompromissa med dina värderingar eller uttrycka din kreativitet. Har du några speciella passioner i livet?

Jag vet inte om jag har en passion, faktiskt. Jag tror att jag har många intressen som växer och avtar och förändras med tiden men jag vet inte om jag har haft en livslång passion, även om skrivandet har varit en ganska konstant genomgång i mitt liv.

Jag har brunnit för olika saker under olika lång tid. Till exempel, av och på i kanske 15 år, brinner jag för att arbeta med glas – både gjutning och blåsning – som ett konstnärligt medium. Det ledde mig till glädjen att använda CAD (Computer-aided design) och digital skulptur för att skapa fysisk konst, men jag skulle älska att på något sätt smälta samman de två framöver.

Jag har gjort några otvingade misstag i mitt liv. Förföljde några ohälsosamma relationer, gjorde några ohälsosamma saker, tog några dåliga karriärbeslut, ziggade när jag borde ha zaggat. Men varje gång jag har förstört mitt skepp längs någon stormdrabbad strand, har skrivandet varit skäret jag simmar till och verktyget jag använder för att bygga om min båt.

Om jag tappade förmågan att skriva, skulle jag vara ganska strandad.

Jag skulle vilja använda den här gåvan för att skapa en bok. Gud vet att jag skulle älska att det skulle vara tillräckligt populärt så att jag kunde försörja mig själv och en familj med det. Men minst tre, en debut, en uppföljare och en tredje för att visa att jag menar allvar!

En fråga vi ibland ställer till medlemmarna i A Good Community är vad de tycker att samhällets största utmaning är just nu. Vi tycker att det är intressant att höra från människor i alla samhällsskikt för att se vad de ser som våra stora utmaningar. Vad tycker du om det?

Människor måste vara den enskilt mest framgångsrika arten i jordens historia. På en geologisk tidsskala har vi gjort fler saker snabbare än någon annan art. De flesta livsformer måste utvecklas för att kunna göra de saker vi gör genom att bara tänka på det.

Forskare uppskattar att det tog miljarder år för liv att utvecklas, en halv miljard för det livet att poppa upp huvudet ur vattnet och cirka 30 miljoner år för livet att helt flytta från havet till land.

Vi gick från land till yttre rymden på cirka 10 000 år. Under processen odlade vi växter och djur och skulpterade själva jorden för att passa våra speciella behov. Tänk på det.

"Tänk om det fanns några glaciologer ombord på Titanic?"

Det finns ingen plats på denna planet som inte har berörts på något sätt av människors aktivitet. Samhällets största utmaning? Det är vår framgång.

Jag upplever att i allmänhet är de allra flesta människor i samma båt som passagerarna i styrningen på Titanic. Oavsett vad de gör eller var de är, är de mer eller mindre med på resan. Kaptenen och besättningen är de som har kontrollen och vi vet alla hur oaktsamma de var.

Tänk om det fanns några glaciologer ombord på Titanic? Experter som visste var isberg sannolikt skulle bildas, gav råd om hur de undviks och varnade folk för att det var nära förestående att träffa ett isberg om inte fartyget ändrade kurs. Och tänk om det fanns lobbyister ombord som betalades för att säga att Titanic var osänkbar och att glaciärvetenskapen inte var 100 %?

Det är där vi är. Varför ta risken? Varför tror folket betalade för att berätta en berättelse för oss till förmån för vissa kommersiella intressen? Vi vill alla samma sak – att komma till vår destination säkert. Skulle i så fall inte ett myteri vara vettigt?

"Rika människor i allmänhet kommer att klara sig bra när det gäller klimatförändringar. De kommer förmodligen att tjäna mer pengar på det. Det är inget nytt."

Jag förespråkar inte facklor och höggafflar, men vi måste ändra kurs i många saker – inte minst är klimatförändringar, ojämlikhet i välstånd och resursfördelning. Om inget förändras kommer folket i styrningen – och jag räknar mig själv till den gruppen – att betala det största priset. Människor med medel kommer att ha tidig tillgång till livbåtarna.

Rika människor kommer i allmänhet att klara sig när det gäller klimatförändringar. De kommer förmodligen att tjäna mer pengar på det. Det är inget nytt.

Folket i ledningen behöver mer eller mindre gå samman och komma överens om vad som är och inte är acceptabelt!

Du bor i Pittsburgh, USA, som vi nämnde i början av intervjun. Har du sett några klimatrelaterade effekter på naturen där du bor?

Ja. Pittsburgh är väldigt kuperat – jag skulle inte säga bergigt – men topografiskt mycket kuperat. Att köra hit är värst - det har vägar från Amalfikusten, men istället för utsikt över Medelhavet finns det bara en postindustriell ruin. Och vi har upplevt massor av jordskred och översvämningar. Vi får mer regn än vi normalt gör så marken blir väldigt mättad.

För att förarga saker och ting har utvecklingen förändrat var vattnet naturligt rinner så vi kommer att få dessa översvämningar som inte inträffade tidigare varje år på grund av kombinationen av mer vatten och mer ogenomträngliga ytor – parkeringsplatser, vägar, etc. – att tvinga vattnet till bäckar och bifloder, inte menat att ta vatten med den hastighet och det tryck som det tvingas till vilket orsakar snabb erosion och översvämning.

Hur får det dig att känna? Vilken typ av åtgärd gör det att du vill vidta?

När jag bodde i New Orleans översvämmades mitt hem två gånger. Det är inte trevligt. Det stinker. Jag tycker synd om människorna som måste gräva fram och försöka bygga upp igen. Vanligtvis är det låginkomstområdena som drabbas hårdast och de är särskilt utsatta och behöver inte behöva resurser för att bygga upp dem helt.

Jag tror att Pittsburgh måste titta på regnträdgårdar och naturliga sätt att sanera och sakta ner vattenflödet, men samtidigt, vad kan jag göra. Rösta? Kan jag ställa upp själv? jag vet inte.

Luftkvaliteten här är också dålig. Närhelst det finns en temperaturinversion som fångar stålverkens utsläpp – ja, det finns fortfarande stål i Pittsburgh – luktar det bokstavligen som pruttar överallt. På riktigt. Det är särskilt illa på morgonen och det är hemskt att först öppna dörren och bli överfallen med den stanken.

"Okunnighet och rädsla är det som kan hålla oss tillbaka, men kunskap och medkänsla är mer än upp till utmaningen att skingra båda dessa fiender."

Tack för att du är en del av A Good Community, några sista ord du vill lägga till för människor runt om i världen som läser detta?

Vi måste ta ett steg bort från denna "Global FOMO" (Fear Of Missing Out) som vi alla är fångade i. Ingen går miste om någonting. Välj en dag i veckan och håll dig borta från sociala medier 52 gånger om året. Läs en bok! För mig är en bra gemenskap en som avskräcker från missförhållanden.

Okunskap och rädsla är det som kan hålla oss tillbaka men kunskap och medkänsla klarar mer än utmaningen att skingra båda dessa fiender.

Tillbaka till blogg

Du kanske också gillar

1 av 10
1 av 10