A Year of Not Buying Anything w/ Elizabeth Chai

Ett år av att inte köpa något med Elizabeth Chai

22 Jan 2021

Kaffedesignern och all-round cool dam, Elizabeth Chai, pratar om sin "Buy Nothing 2020"-utmaning och gör den perfekta koppen joe.

Bildcred: Reed McCoy.

Som ni vet är vi fans av medveten konsumentism . Så när vi hörde talas om Elizabeth Chais "Buy Nothing"-projekt där – ni gissade rätt – hon siktar på att köpa något annat än väsentligheter, var vi tvungna att ta reda på mer. Det visar sig att det inte är så svårt som man kan tro!

Hej Liz, välkommen till A Good Community! Berätta lite om dig själv, var bor du?

Jag är en "kaffedesigner", som jag gillar att kalla det, eller en grafisk designer med fokus på specialkaffebranschen. Det mesta av mitt arbete är design och illustration, men jag är också engagerad i arrangemang och marknadsföring av event, samt fotografering och sociala medier.

Jag växte upp i mellanvästern och tillbringade en stor del av mitt vuxna liv i Atlanta, Georgia. För fem år sedan flyttade jag till PNW (Pacific Northwest), där jag delade min tid mellan Portland, Oregon och Seattle, Washington, USA.

Elizabeth Chai arbete

Liz's Coffee Origins-serien: Costa Rica

Det är början på ett nytt år och några av oss kommer att avge nyårslöften. Vi blev inspirerade när vi läste om ditt Buy Nothing 2020-löfte för förra året, skulle du kunna berätta lite om vad det var du satsade på?

Jag njuter alltid av att spendera vintersemestern i reflektion över hur året har gått, och mina ambitioner för det följande året. I slutet av 2019 hade jag funderat på idén att göra en årslång "fasta" genom att spendera året på att inte köpa något som jag absolut inte behöver. Under vinterlovets gång finslipade jag idén och berättade för några av mina närmaste vänner om planen. Jag upptäckte att ju mer jag pratade om det, desto mer blev jag mentalt förberedd för utmaningen!

Hur bestämde du dig för vad som är viktigt och vad som inte är det?

Jag gjorde 3 listor: "Saker som är OK att köpa", "Saker som är OK att köpa OM...(jag tar slut, eller behöver det för jobbet, etc.)", och sist "Saker som definitivt INTE är OK att köpa .”

I stort sett allt var förbjudet, om jag inte inkluderade det på min "OK"-lista. Några exempel på saker som fanns på min "OK"-lista: mat, kaffefilter, nödvändiga hemförnödenheter (soppåsar, toalettpapper, etc.), tjänster (frakt, oljebyte, reparationer, etc.), upplevelser (konsertbiljetter, digitala böcker).

Jag skapade också en lista med mål och värderingar, som jag kunde hänvisa till om jag stötte på ett objekt som jag inte var säker på. Jag visste att det skulle finnas några föremål som hamnade i en gråzon, så att bli påmind om varför jag gjorde det här projektet hjälpte mig att påminna mig om vad jag kunde tillåta mig att köpa.

Förutom att satsa på att "köpa ingenting" bestämde jag mig också för att bli av med 2020-artiklar från mitt hem, oavsett om det var genom att sälja, ge bort, slänga, återvinna eller donera. Detta var ett spinoff-projekt inspirerat av The 30-Day Minimalism Game som jag redan hade genomfört många gånger under åren.

Helt klart! Varför kände du ett behov av att göra det här, var det något du tänkt på ett tag?

Jag hade inte riktigt tänkt på det på länge innan idén kom till mig. Men jag tror att det var ett antal erfarenheter som ledde fram till det som inspirerade idén. Jag har gjort 40-dagars "fasta" förut, liksom 30-dagars Minimalism Game jag nämnde. Jag hade också nyligen läst några böcker som uppmuntrade att spendera mindre, samla på mig färre materiella ägodelar, och jag har också blivit mycket mer medveten om vilken inverkan mina inköp har på miljön.

"Jag tyckte att några ögonblick var frustrerande, som när mitt favoritband släppte en vinylskiva i begränsad upplaga. Men tro det eller ej, jag överlevde när jag inte köpte den!"

Ett exempel på detta är min garderob, som är 99% vintagekläder (cirka 1950-1970-talet). Jag var alltid ganska stolt över det faktum att jag inte bidrog [särskilt mycket] till "snabbmode", men min bästa väns man, som grundade ett företag som skapar helt biologiskt nedbrytbara växtbaserade tyger, upplyste mig om hur även min vintage polyesterkläder igel små partiklar av plast i havet!

Att bo i Portland har också resulterat i att vara omgiven av medvetna konsumenter, och det var först nyligen som jag började tänka på att varje plastbit som kommer in i mitt hem kommer att leva på planeten för alltid. Och det är inte bara den självklara plastförpackningen av mat - det finns även i våra kläder, vår heminredning, våra apparater.

En annan inspiration för mig var efter att ha arbetat mycket hårt för att betala av skulder och varit avsiktlig i hur jag lever. Jag har naturligtvis under hela mitt liv sett upp- och nedgångar, men i slutet av 2019 befann jag mig på en plats där jag var oerhört tacksam för allt jag hade: ett jobb som jag älskar, vänner som värdesätter mig och materiellt allt jag "behöver". Jag för en tacksamhetsdagbok, och jag är säker på att detta håller mig på jord. För mig översattes dessa tankar till "Jag vill uppskatta det jag har och gå ett helt år utan att köpa något."

Elizabeth och hennes hund

Elizabeth och hunden, Mr. B

Vilken var den svåraste delen av utmaningen?

Ärligt talat var det inte supersvårt från dag till dag. När Covid träffade PNW i mitten av mars förändrades saker så att jag inte kunde begära varor i min Facebook Buy Nothing-grupp. Men eftersom mitt beslut var att inte köpa något jag absolut inte behövde, blev utmaningen helt enkelt att vänja mig vid att nöja mig med och uppskatta det jag redan har. När jag stötte på något jag ville ha, var jag bara tvungen att fråga mig själv "BEHÖVER jag verkligen det?" och, naturligtvis, svaret var nästan alltid NEJ.

Jag tyckte att några ögonblick var frustrerande när mitt favoritband släppte en vinylskiva i begränsad upplaga. Men tro det eller ej, jag överlevde när jag inte köpte den! ;)

Hur tycker du att Buy Nothing-projektet gynnade dig totalt sett, fortsätter du med det?

Jag förväntade mig inte att det skulle ha en så positiv inverkan på min livsstil. Till och med att bara uppnå mitt mål att inte köpa något på ett år har gett mig en nyvunnen tro på min förmåga att åstadkomma det jag ägnar mig åt.

Några andra fördelar jag upplevde var att annonser hade väldigt liten inverkan på mig. Faktum är att majoriteten av annonserna blev helt irrelevanta för mig eftersom jag inte kunde göra ett köp – jag slängde bara bort dem. Jag antog också en allmän inställning att se detaljhandelsvaror som onödiga. Detta betyder inte att jag inte tycker att vi ska vägra att stödja små och lokala företag - jag tror att det är oerhört viktigt! Faktum är att jag som designer har en speciell uppskattning för konst, estetik, stil och funktionell industridesign. För 2021 väljer jag personligen att använda min dollar för att stödja små, lokala kaffeföretag och restauranger, men en annan person kan använda sin dollar på andra sätt.

Jag har bestämt mig för att fortsätta med projektet Köp ingenting! Jag gjorde några ändringar för mitt andra år, där jag tillåter mig själv att göra ett enda köp varje månad. Detta tvingar mig att undersöka mitt hjärta för att se om jag verkligen vill köpa något så mycket att jag är villig att använda mitt enda tillfälle.

För det mesta har mina OK / OK om / INTE ok-listor förblivit desamma, även om jag tog bort några objekt från min "OK"-lista. Förut tillät jag mig själv vissa förbrukningsbara hushållsartiklar som ljus, men jag har bestämt mig för att detta inte är ett behov (jag har också lärt mig att andas syntetiska parfymer och till och med GMO-sojavax kan vara skadligt för min hälsa!)

Förutom mitt 2:a år, Köper (nästan) ingenting, bestämde jag mig för att jag skulle ta ett socialt sabbatsår för 2021. Jag slutade med de flesta former av digitala och sociala medier som jag har känt distraherar mig från mitt kreativa fokus och mål. Hittills - bara 3 veckor in - har det här varit svårare än att köpa ingenting!

Vilka råd och tips kan du ge till andra som kan bli inspirerade att prova Buy Nothing för 2021 eller senare?

Jag har haft så många som frågat mig om tips, så jag har undersökt möjligheten att publicera en arbetsbok eller guide för att bygga ett eget år utan att köpa något. Håll utkik för det!

Jag skulle säga som helhet, det övergripande bästa du kan göra är att göra en lista över mål och värderingar, fråga dig själv varför du gör detta och vad du vill åstadkomma. När du väl har undersökt dina skäl till varför du vill köpa ingenting är det mycket lättare att följa.

Jag skulle också rekommendera att vara medveten om dina vanor och ha dessa i åtanke när du planerar. Jag har till exempel en personlighet som älskar regler och struktur, så det var bra för mig att ha en uppsättning svartvita riktlinjer. Alla är inte på samma sätt, men det kan vara bättre att få hjälp med ansvarsskyldighet (som att lämna ditt betalkort till en vän); eller om det är en för stor frestelse att se vissa detaljhandelsvaror, kan tricket vara att inte tillåtas gå in i en butik eller ett köpcentrum.

Planering är viktigt eftersom du oundvikligen kommer att stöta på ett ögonblick där du vill göra ett köp men inte är säker på om det är "tillåtet". Planera i förväg för dessa ögonblick och tänk igenom vad du kommer att göra när du står inför dessa beslut

Du är en självutnämnd kaffeälskare. Hur tar du det?

Vanligtvis två koppar filterkaffe (svart, pourover) på morgonen. Jag älskar ljusa, fruktiga, enstaka ursprung, lättare-medium stekar. Jag föredrar starkt kaffe från Etiopien, Kenya, Colombia och Costa Rica. Eftersom jag är en kaffeproffs äger jag ett brett utbud av bryggutrustning men på sistone har jag använt en Clever Dripper för mitt filterkaffe. Detta är helt nedsänkt (som en fransk press) men filtreras sedan med ett pappersfilter när det dekanterar - detta tar bort det oljiga sedimentet, vilket resulterar i en mycket ren kopp.

På eftermiddagen dricker jag nästan alltid en cappuccino (dubbel espresso, 8 oz, med ekologisk, betesmatad färsk, lokalt odlad mejerimjölk när det är möjligt). Pre-covid denna ritual delades med mina kollegor på La Marzocco USA, direkt efter lunch. Men på sistone, eftersom jag har jobbat på distans, förbereder jag cappuccinon på min uppskattade espressomaskin La Marzocco Linea Mini - en uppskattad ägodel, och något jag jobbat hårt för att kunna ta med hem till mig.


Elizabeth chai gör cappuccino

Fantastisk cappuccino, Liz! <3

Vilka är de viktigaste sakerna som folk bör tänka på när de köper sitt kaffe?

Detta är en otroligt viktig fråga! Jag skulle säga att det första man bör tänka på är hur mycket producenterna fick betalt för sin skörd – det vill säga många stora företagskedjor bryr sig först om vinst och de betalar ofta producenterna ett absolut minimum. Ofta täcker det belopp en kaffebonde får för sin skörd inte ens kostnaden för att producera det kaffet! Även om detta kan vara bra för din plånbok, är resultaten ett ohållbart system, lågkvalitativa kaffebönor och att nästa generations kaffebönder förloras till andra industrier.

Köp rostat kaffe från ditt lokala specialkafé! Majoriteten av små hantverkskafferostare använder kaffebönor av "special" kvalitet, vilket innebär att de betalar högre priser för högre kvalitet. När du köper lokalt kommer du att ha ett mindre koldioxidavtryck OCH det kommer att stödja dessa kaféer så att de kan fortsätta att betala kaffeproducenterna bra, säsong efter säsong. Jag rekommenderar också att du undersöker dina lokala kafferosterier och pratar med baristas om kaffet de serverar. Om ett kafferosteri publicerar information om var ett kaffe odlas (region, höjd, land) och hur detta påverkar smaken på kaffet, finns det en stor chans att de värdesätter producenterna som odlar kaffet.

Slutligen, om du använder kapslar för kaffe hemma (som Nespresso eller K-cup), överväg att byta till en hälluppsättning för hemmabruk som Kalita Wave, Chemex eller V60. Malet kaffe och använda filter är komposterbara i många städer, och du kommer att älska ritualen att långsamt brygga en kopp kaffe själv utan att slänga plast varje gång. (Jag har lärt mig att mängden kaffe i kapslarna uppgår till ~50 USD/lb om du tar ut allt malet kaffe och väger det mot priset som betalas för kapselpaketet! Och det är mycket troligt att tillverkaren betalade mindre än 1 USD/ lb för grödan.)

Till sist, vem mer tycker du att vi borde intervjua för A Good Community?

Klaus Thomsen, Kaffekollektivet (Köpenhamn); Luke Haverhals, Natural Fiber Welding (USA); Ashley, "Den lilla svarta kaffekoppen"; Lee Falck, Memo Furniture (Seattle).

Inspirerande! Tack så mycket Liz! Vi ser fram emot att ta en kaffe med dig någon gång och vi kommer definitivt att titta in igen snart.

Se mer av Elizabeths arbete på hennes hemsida och Instagram (håll utkik efter arbetsboken).

~

Vi hoppas att du tyckte att detta var roligt och inspirerande. Har du en liknande historia att dela med dig av? Skicka ett mejl till oss som [email protected] . Meddela oss om du antar utmaningen.

Tillbaka till blogg

Du kanske också gillar

1 av 10
1 av 10