Days for Girls x agood Company

Days for Girls x agood Company

04 Feb 2023

 

April Haberman, en av våra goda stiftelsepartners, som har arbetat med kvinnor, barn och ungdomar i över 20 år i olika roller inom Days for Girls(DfG) under de senaste 9 åren.

Så vi intervjuade henne för att få en inblick i hennes liv som Senior Development Director i Days for Girls och hur det har varit att arbeta med Days for Girls och alla råd hon har till andra.

Trevligt att träffas. Jag vet redan om dig April, men jag skulle ändå vilja att du presenterar dig för våra läsare. Så kan du berätta för oss om ditt ödmjuka jag och Days for Girls?

Tack, jag är för närvarande Sr Development Director för Days for Girls International. Jag har en mångsidig bakgrund inom försäljning och marknadsföring, indirekt distribution, administration, offentliga tal, utbildning och utveckling, insamling, evenemangsplanering, läroplansutveckling och hälsovård. Jag har haft förmånen att arbeta med kvinnor, barn och ungdomar i över 20 år i olika roller, inklusive mitt arbete med Days for Girls. Under de senaste 9 åren har jag byggt långvariga relationer med partners och har haft den underbara möjligheten att hjälpa till att etablera DfG Eswatini Enterprise. Jag sitter för närvarande i Women's Global Health Seattle Advisory Panel där jag kan förespråka mångsidigt, könsbalanserat ledarskap inom den globala hälsosektorn.

På ett mer personligt sätt bor jag i Seattle, WA där jag har ringt hem i över 30 år med min man. Jag har två unga vuxna barn som också är i staten WA. När jag inte arbetar och förespråkar kvinnor och flickor, kommer du med största sannolikhet att hitta mig gå ut med min hund eller i en yogastudio.

Hur länge har du varit med i Days for Girls och hur såg ditt liv ut innan du var där du är idag?

Jag har precis firat mitt 9-årsjubileum med Days for Girls. Jag kan inte tro det! Jag började med organisationen genom frivilliga insatser när jag startade DfG Edmonds WA Chapter. Kapitlen består av volontärer som gör de tvättbara kuddsatserna antingen skicka dem till vårt resurscenter för att användas för humanitära projekt eller distribuera dem i blå zoner i andra länder. Jag trodde aldrig att jag skulle hamna i det globala hälsoområdet och trodde absolut aldrig att jag skulle sluta förespråka menstruationshälsa.

Perioder var alltid ett så privat ämne och för år sedan talades det inte riktigt om offentligt. Min dotter är anledningen till att jag hittade DfG från första början. Jag hade tagit henne till en pubertetsklass när hon var 10 och på vägen hem frågade hon mig vad tjejer gör om de inte har råd att köpa bindor. Jag hade inget svar, men sökte hitta ett eftersom hon ville samla vänner för att göra ett serviceprojekt för att dela ut block till hemlösa flickor i vårt samhälle. Den frågan öppnade en dörr som jag gick igenom och aldrig såg tillbaka!

Jag insåg genom forskning att det fanns 200 hemlösa flickor i vårt skoldistrikt som inte hade tillgång till mensprodukter varje månad. Det var så jag kom på Days for Girls. Jag startade ett kapitel med några volontärer och började dela ut de tvättbara dynorna till flickor i vårt samhälle, såväl som i stort i Nicaragua, Ecuador och Afrika för att bara nämna några.

Jag kom till DfG med en bakgrund inom försäljning & marknadsföring, fundraising och eventplanering som jag nämnde tidigare. Jag flyttade snabbt till en personalposition där jag kunde använda min kompetens för att säkra finansieringen för vår organisation. Jag har arbetat på och av i den här positionen i ett antal år.

Jag kan verkligen inte föreställa mig att inte vara involverad i organisationen. Faktum är att jag har flyttat ut till deltidsroller och till och med tagit en paus under covid, men kommer alltid tillbaka. Det är som att komma hem. Det är vad jag gör och DfG är som en familj.

Kan du beskriva din karriärresa från kollegan och framåt?

Jag nämnde lite av min resa tidigare. Tidigare i min karriär arbetade jag i vinstsyfte, mestadels inom telekommunikation i de tidiga dagarna då systemen precis började byggas ut. När jag växte upp min familj klev jag bort från företagsvärlden för att vara hemma mer med mina barn. Jag är verkligen inte den personlighetstypen att sitta runt! Jag rör på mig, tänker, brainstormar och startar nya projekt! Allt att säga,

Jag arbetade i olika deltidsroller inom den ideella sektorn och landade så småningom på Days for Girls. Som jag nämnde tidigare startade jag en lokalavdelning och flyttade till en personaltjänst. Jag har haft möjlighet att arbeta inom volontärsidan av vår organisation, såväl som inom utveckling. Jag har också varit i Eswatini Afrika 8 gånger under de senaste 5 åren och hjälpt till med att starta och vägleda ett av våra företag. Det har gett mig ett mycket brett perspektiv på organisationen, vilket gör att jag kan se, uppleva, lära och växa.

Jag har nyligen gått med i Women's Global Health Seattle Advisory Panel där jag ytterligare kan förespråka ett mer mångsidigt, könsbalanserat ledarskap inom global hälsa.

Day for Girls är en prisbelönt global icke-statlig organisation som samlar menstruationshälsa, värdighet och utbildning till cirka 2,6+ miljoner kvinnor och flickor över hela världen. Jag kan ha stött på en situation som utmanade dig och hur kom du över det?

Åh, ja... jag kan komma på flera exempel som är ganska olika. Det är svårt att bara välja en!

När jag först började mitt kapitel i Edmonds, vilket var 9 år sedan så 2013, var det ingen som ville prata om mens. Jag visste att det fanns ett desperat behov av menstruationsprodukter, såväl som en hälsoläroplan för tusentals kvinnor och flickor, så jag började nå ut till lokala samhällsorganisationer och skolor för att erbjuda våra produkter. Vissa av mötena jag hade med även kvinnor var extremt obekväma. Jag satte mig ner för att prata med dem, förklara vilka vi var, vad vi gav och varför det var viktigt.

När jag höll min presentation drog jag ut de tvättbara bindorna och/eller menskopparna (förresten delar vi ut menskoppar när det är lämpligt). Jag hade några personer som sa åt mig att "lägga bort de där sakerna." Det var överraskande och tog mig tillbaka lite. Vissa blev bara förskräckta. Allt i mig ville skrika, "MEN LÅT BETALA DIG VARFÖR DET HÄR ÄR SÅ VIKTIGT!" Men jag insåg att det inte är sättet att öppna öron som lyssnar. Så jag tog ett steg tillbaka och försökte komma ihåg att träffa dem där de var, att ta små steg och att be om lov att dela. Dessa små förändringar gjorde hela skillnaden i världen. Mens är ett känsligt ämne. Vi pratar mer öppet om det nu, men vi måste alla komma ihåg att respektera andra människors komfortnivå, kulturella sedvänjor, familjehistoria och vilja att prata om svåra ämnen för att påverka förändring.

Vilket har varit ditt stoltaste ögonblick och vilken påverkan fick du?

Jag ska dela med mig av ett exempel som fortfarande är väldigt "rå" och ligger mig varmt om hjärtat. Jag reste till Eswatini för att besöka företaget som vi startade i oktober. Det hade gått 3 år sedan mitt senaste besök på grund av covid. Jag och vårt team bestämde att vi skulle vara värd för ett festevenemang den första hela dagen vi var där. Vi ville besöka våra företagsledare, avlopp och ambassadörer för att umgås med dem och fira deras prestationer under de senaste åren.

Våra ledare i landet anordnade ett vackert evenemang på gräsmattan på baksidan av ett av de lokala hotellen. Vi lät en av våra ambassadörer som är konstnär leda dem alla genom en målarkurs där de målade dukar tillsammans, vi delade ut goodiebags och bjöd på en trevlig lunch. Våra ledare satte igång evenemanget och skickade sedan en handhållen mikrofon ner till alla som ville säga några ord. Det som sedan hände är svårt att sätta ord på. Var och en av de 33 Eswatini-teammedlemmarna började dela med sig av sina personliga vittnesbörd. Varje berättelse var fylld av överflödande tacksamhet för de möjligheter de har fått genom sitt arbete med Days for Girls. De nämnde att DfG förändrade deras liv, att de kunde försörja sina familjer, mata dem och skicka sina barn till skolan. De nämnde möjligheten att se platser i Eswatini utanför sina egna samhällen, att träffa människor och att stärka andra kvinnor och flickor. Män talade om hur viktigt det är för varje pojke om menstruation och hur det betyder för våra systrar, mammor och Gogos (farmödrar).

En efter en tackade de oss för att vi stöttade dem och uppmuntrade dem. Inverkan? Kvinnor och män försörjer sig, flickor har nu menstruationsprodukterna de behöver för att hantera sin mens OCH har den utbildning de behöver för att göra hälsoval om sina kroppar, pojkar uppmuntras att stödja flickor och förstå att utan mens skulle det inte finnas några människor . Och påverkan på mig, på oss? Tja, det är ovärderligt och kan verkligen inte sätta ord på.

Får jag dela en till med dig?

Ja

Ett av de stoltaste ögonblicken jag har haft personligen är när jag tog en grupp gymnasieflickor till Eswatini för att leda utdelningar tillsammans med våra ambassadörer i landet. Min dotter och fyra skolkamrater ledde flera utdelningar med självförtroende, mod, respekt och kärlek. Jag var otroligt stolt över dem när de stod i ett obekant land och lärde flickor i deras ålder om pubertet, menstruation, sexuell fortplantning, sexuellt överförbara infektioner och självförsvar. De levererade med balans och grace!

När de kom tillbaka till staterna slutade två av flickorna med att skriva om periodfattigdom i sin engelska klass och min dotter skrev ett tal till sin tal- och debatttävling där hon slutade med att gå till medborgare!

Det är inverkan och det är ringeffekt.

Vad tror du att evenemang som International Day of the Girl kan bidra till och vilka framsteg har du sett?

Det är mycket viktigt för oss att ha en specifik dag där vi fokuserar vår uppmärksamhet på de behov och utmaningar som flickor möter och för att främja flickors egenmakt. Det är en dag då vi firar prestationer! IDOG är erkänt internationellt - även av FN, vilket ökar medvetenheten om behovet av att uppfylla flickors mänskliga rättigheter. Mens är en fråga om mänskliga rättigheter. Denna dag låter ideella organisationer lyfta fram sitt arbete, vilket i sin tur ökar medvetenheten. Detta kan ta in kritisk finansiering som gör att de kan fortsätta sitt arbete. Vi har sett många organisationer använda den här plattformen för att samarbeta med varandra, vilket ytterligare lyfter kvinnor.

Vi vill fortsätta att öppna dörrar och skapa förutsättningar för att tjejer ska fortsätta bryta gränser och barriärer. Vi vill uppnå de 17 målen för hållbar utveckling till 2030. Int'l Day of the Girl är en dag som är avsatt för oss att fokusera insatser tillsammans som ett större, internationellt samhälle.

Vad tror du att covid-19-pandemin påverkar människors förmåga att hantera menstruation?

Covid 19 påverkade absolut människors förmåga att hantera sin menstruation. Faktum är att flickor som inte kunde gå i skolan tvingades stanna hemma. I många länder försätter detta flickor i osäkra situationer. Vi såg graviditeter öka som ett resultat.

Kom ihåg i låg- till medelinkomstländer, om flickor var hemma innebar detta att de var på landsbygden utan tillgång till transport eller möjlighet att ta sig till butiker. Många butiker stängdes och leveranskedjor var ett problem.

Den goda nyheten är att vi kunde fortsätta att dela ut våra tvättbara mensskydd. Våra ledare och företag tog sig an. Vi distribuerade produkter utanför, i mindre grupper med social distans, OCH inkluderade tvättbara masker i våra kit.

Vad har varit den mest givande delen av din roll och vad har du lärt dig av den?

Jag är just nu under utveckling. Det betyder att jag har förmånen att arbeta med företagspartners, enskilda givare och bidragsgivare som finansierar våra program. Den mest givande delen av mitt jobb är att träffa och interagera med så många fantastiska människor som är passionerade och otroligt generösa. De relationerna är det som får mig upp varje dag! Jag ser små till stora organisationer som gör en enorm inverkan. Jag får se hela bilden, från finansiering till programgenomförande och resultat.

Vad har jag lärt mig? Nåväl, när det gäller insamlingar ser jag inte på det som att be om pengar. Jag ser min roll som att bjuda in människor att delta i vårt uppdrag och skapa en bättre värld. Jag har också lärt mig att det finns bra människor i den här världen. Det finns mycket sorg i den här världen och det finns också mycket gott!

Vilken skulle vara din favoritprodukt från företaget?

Jag måste säga toalettpapper och pappershanddukar ! De stödjer Days for Girls! Men jag måste också säga att telefonskalen är vackra. De finns på min jullista!

Vilka råd skulle du ge till tjejer som vill bli experter inom sitt valda område?

Gör det, tjejen! Lyssna inte på nejsägarna eller dina inre tankar om tvivel som kan smyga sig in. Ta bara små steg mot ditt mål. Läs, lyssna på poddar, gå på kurser, delta som volontär, gå med i grupper och föreningar, smutsa ner händerna – gå ut på fältet och hitta mentorer som delar med sig av sina kunskaper, går bredvid dig och uppmuntrar dig. Åh, och kom ihåg att ingen blir expert över en natt. Ha tålamod - du kommer dit.

Hur arbetar DfG enligt dig för att få slut på fattigdomsperioden? Hur påverkar perioden miljön?

Vi kommer till detta från många håll. Vi har en 3-pelare strategi. Vi har våra Days for Girls tvättbara bindor som möter det omedelbara behovet av mens. Det är den konkreta produkten som vi är kända för. Ändå finns det SÅ mycket mer!

Kunskap är makt, speciellt när det kommer till mens. Tillgång till aktuell, korrekt hälsoinformation är avgörande för att krossa stigmat kring menstruation och bygga en mer rättvis värld. Det är därför våra DfG tvättbara bindor alltid är ihopkopplade med omfattande menstruationsutbildning – för menstruatorer, familjer och hela samhällen.

Vi stärker också lokala ledare genom vårt företagsprogram, eftersom vi inser att lokala ledare är bäst positionerade för att leda och driva hållbar förändring i sina samhällen. På Days for Girls inser vi att lokala ledare är bäst positionerade för att driva hållbar, långvarig förändring i sina samhällen. Och sedan sist, men inte minst, för att se en meningsfull inverkan som varar, bedriver Days for Girls ett påverkansarbete som förändrar sociala normer och skapar mer stödjande policymiljöer för menstruatorer över hela världen. Från kampanj och kapacitetsuppbyggnad till att odla strategiska partnerskap, är våra opinionsbildningsinsatser avgörande för att förändra menstruationshälsan på ett sätt som står sig över tiden.

För att besvara den senare delen av din fråga kan perioder ha en bestående påverkan på miljön om vi fortsätter att slänga avfall, precis som med alla andra produkter. Engångsbindor och tamponger hamnar på soptippen. Vi främjar återanvändbara, tvättbara produkter som är bättre för våra kroppar och miljön.

Vad tycker du om att arbeta med affärsverksamhet och samarbete med ett gott företag i partnerskap?

Detta är ett fantastiskt samarbete! Det är verkligen en win-win. Jag tror att konsumenter vill köpa produkter som ger tillbaka på något sätt och som är bättre för miljön. Konsumenter vill göra affärer med företag som de kan lita på och som är transparenta. Det vill vi ha i våra personliga relationer. Varför skulle vi inte vilja detsamma för våra affärsrelationer? Agood Company är allt detta. Att arbeta med dem har varit en fröjd. Det finns inget annat än ärliga samtal längs vägen och de gör produkter som är bra för jorden, konsumenten och för saken. Win-win.

Vem är din största inspiration och motiverade dig att bli framgångsrik i din roll?

Det finns inte en enda person som har inspirerat mig. Är det okej att säga? Jag tror att vi alltid känner att vi borde ha en enda förebild. Jag har många. Jag har målmedvetet omgett mig med starka, modiga, modiga kvinnor - kvinnor som fortsätter även när bergen de klättrar verkar för branta för att toppas, som har nåd under press, uppmuntrar andra kvinnor, har medkänsla för andra, tjänar och delar med sig av sina färdigheter för det större bästa och inte bara för sig själva, och kvinnor som kan skratta åt sig själva och finna glädje i livet. Dessa kvinnor är mina familjemedlemmar, vänner och kollegor.

Slutligen, hur tycker du att vi ska vara med i en god gemenskap?

Jag älskar ett gott företag som har berättelser om deras partners och varumärken. Det är ett perfekt sätt att koppla konsumenter till sitt varumärke. Den berättar deras historia och har ett sätt att "bjuda in alla till sitt hem", så att säga. Det är personligt, verkligt och kopplar läsarna till uppdraget .

 

 

 

Tillbaka till blogg

Du kanske också gillar

1 av 10
1 av 10