Better Universal Grub (BUG)

Better Universal Grub (BUG)

25 Jun 2020

Better Universal Grub (förkortat BUG) är en Londonbaserad matstartup som älskar att införliva en viss ingrediens i sina recept. Ja du gissade rätt: insekter! Medgrundarna Leo och Aaron lanserade BUG tidigare i år från sina sovrum i London.

Med hjälp av en toppkock tillhandahåller de recept och receptsatser (bugs & kryddor) med syftet att uppmuntra människor att experimentera med att använda insekter i sin matlagning. Vi frågade dem om vad som inspirerade dem att starta BUG och hur insekter är en mycket näringsrik och välsmakande ingrediens med fantastiska miljömässiga meriter.

"Ätliga insekter är ett flaggskepp "bra för dig, bra för planeten" typ av mat."

A= Aron, L = Lejon

Okej grabbar, välkommen till A Good Community, var är ni baserade för tillfället?

Vi är baserade i Archway, London för tillfället – och arbetar från våra sovrum. Det senaste året har vi bott mindre än 10 minuters promenad från varandra!

Älskar London, har du alltid bott där?

S: Jag flyttade till London förra året av några anledningar. Främst ville jag fokusera på verksamheten genom att vara närmare Leo och i ett globalt nav för innovation och startups. Jag ville också byta jobb och miljö – jag hade varit i Norwich ganska länge vid den tidpunkten, studerat och arbetat i olika labb.L: Jag har kunnat kalla London hem från slutet av 2017. Innan jag flyttade hit gjorde jag en karriär inom arkitektur - arbetade i Europa, Afrika och Nordamerika. Min barndom var lika nomad, efter pappas arbete till sex asiatiska länder som hoppade fram och tillbaka från Storbritannien med några års mellanrum.

Varifrån kom din passion för att äta insekter först?

A: Jag har alltid haft en passion för insekter i allmänhet. De är fantastiska varelser och miniatyrvärlden är ganska häpnadsväckande när den ses på nära håll. Jag tycker att insekternas värld är jämförbar med ett sci-fi- eller fantasiuniversum, med en rik och otroligt främmande grupp av organismer, nya anpassningar och komplexa livscykler.

På universitetet blev jag mycket medveten om frågor som rör hållbarhet och biologisk mångfald. Efter att även ha börjat idrotta och träna motstånd i ung ålder blev jag förvånad när jag stötte på artiklar som pratade om fördelarna med ätliga insekter för människor och planeten.

Det var detta som väckte min entusiasm och fick mig att börja försöka laga mat med dem själv.

L: Jag har varit medveten om insekter som mat från en ung ålder - uppväxt i länder som Thailand, Kambodja och Kina, där ätbara insekter är mer allmänt accepterade.

Det var inte förrän jag såg en BBC-dokumentär 2013 som undersökte insekters livsduglighet för att ta itu med några av våra problem med hållbar mat som jag blev verkligen nyfiken. Min passion och mitt intresse växte därifrån!

Med undantag för ett fåtal utvalda, varför tror du att människor i västvärlden inte äter insekter?

Vi skyller på I'm a Celebrity. Mer allvarligt, att äta insekter har alltid varit en sak som gjorts i varmare tropiska områden.

Historiskt sett har Storbritannien och stora delar av Europa helt enkelt inte haft en särskilt riklig källa av ätliga eller lättsamlade insektsarter jämfört med andra, mer tropiska länder.

Västvärlden gynnades också av en blomstrande jordbruksindustri, med bra bördig mark för jordbruksgrödor och boskap. Detta innebar att andra matkällor helt enkelt var mindre attraktiva.

Detta är en stor bidragande orsak till varför västerlänningar inte har vuxit upp med en Chapulines Taco i ena handen och en Sago grub i den andra. Vi pratar ofta med människor som antingen inte vet något om det, eller som vet mycket grundläggande information som "dess hållbara" och "dess höga protein".

Bättre och lättare att få tillgång till utbildning i ämnet kommer att vara nyckeln till att driva uppfattningar.

Ett av sätten vi avser att öka efterfrågan på ätbara insekter är att rikta in oss på något som helt saknas i den ätbara livsmedelsindustrin: "sexig" mat.

Du vet de där M&S-annonserna som visar närbilder av smör som smälter och ostdragningar? Tja, insekter behöver den typen av representation. Insektsmat KAN se "sexig" ut och vi siktar på att vara de som visar dig.

Vi ser många insektssnacks på marknaden, hur kom idén till BUG till och hur är ditt tillvägagångssätt annorlunda?

Vi älskar verkligen den här frågan!

Du har rätt i att på branschnivå är alla besatta av snacks, vilket vi tycker är dumt av ett par anledningar:

– Snacks begränsar enormt potentialen hos vad som annars är en läcker, mångsidig ingrediens. Vi skämtar alltid - du skulle inte visa folk hur läckra räkor är genom att ge dem räkkex!

– Snacks får inte kött från middagsborden så löser verkligen inte problemet.

Som startup tror vi att det är viktigt att vara ärlig mot insekter som ingrediens, men också mot problemet med att minska vår köttkonsumtion.

Vårt uppdrag på BUG är att få folk att laga mat och experimentera med insekter för sig själva, och att bygga denna rörelse från gräsrötterna genom passionerade early adopters - som för övrigt vill laga mat, inte äta energibars!

Var hämtar du dina insekter?

Vi köper våra insekter från gårdar i Storbritannien och Nederländerna. Det är väldigt viktigt för oss att hålla våra matmil så låga som möjligt, särskilt som hållbarhet är en stor anledning att äta insekter i första hand.

Vi arbetar också med gårdar som aktivt driver hållbara odlingsmetoder. Vår mjölmaskodlare hämtar till exempel sitt foder från frukt- och grönsaksbutiker som slänger, så du får en supermat från det som annars skulle ha gått till spillo!

Vem kommer på idéerna till recepten?

Vi har en köksmästare som leder receptutvecklingen, även om vi båda kommer med idéer och hjälper till att utveckla recepten (vi är inte formellt utbildade men båda är stora i vår mat). All utveckling av nya recept läggs upp på vår Instagram !

Hur ser du på att det är nyttigt för människor och/eller naturen att äta insekter?

Ätliga insekter är ett flaggskepp "bra för dig, bra för planeten" typ av mat.

Näringsmässigt är de en superfood: upp till 70 % protein, högt innehåll av Omega 3 och 6, högt innehåll av fibrer, mer järn än spenat, mer kalcium än mjölk, mer vitamin b12 än rött kött, mer kalium än bananer - vi skulle kunna Fortsätt!

Ur ett hållbarhetsperspektiv är insekter de mest effektiva omvandlarna av foder till protein i världen, så de är helt klart extremt effektiva att odla. De kan matas på organiskt frukt- och grönsaksavfall.

Detta innebär att de, om de odlas tillsammans med växtjordbruk, kan vara mycket effektiva när det gäller att omvandla restprodukter till en annan matkälla – en värdefull tillgång för en ständigt växande befolkning.Andra fördelar inkluderar: kräver mycket mindre vatten, mark och minskade växthusgasutsläpp - alla goda nyheter för vår planet.

Hur ser din ideala insektsätande framtid ut? Insekter på alla menyer? Insekt snabbmat?

S: Jag föreställer mig att insekter och insektsingredienser kommer att finnas tillgängliga i nästan alla stormarknader, vissa restauranger och butiker, men snabbmat så klart!

Potentialen för olika insektsprodukter är enorm, och jag föreställer mig att insektsbaserade köttalternativ, som har en mycket bredare initial dragningskraft, lätt skulle placeras på menyerna hos ledande kedjor.

L: Det här är min dröm om vår insektsätande framtid:

Mamma: Barn vad vill du ha till middag ikväll?

Barn: Åh, kan vi få din läckra spaghetti bugonese! Snälla!

Mamma: Bra idé! Låt oss gå till snabbköpet för att hämta bitarna.

Vårt uppdrag är att ta insekter mainstream, så ju mer allmänt tillgängliga och integrerade ätbara insekter är i vår kost, desto närmare är vi en hållbar framtid.

När ni var barn, vad såg ni er själva göra? Om det inte alltid var insektsrelaterat, vad förändrade din väg?

S: När jag var yngre föreställde jag mig alltid att jag var djurlivs-/nationalparkvaktare. Du vet: hugga ner träd, städa upp Gorse, måla fågelhudar och allmänt vara bland naturen... Fast, jag föreställer mig, skulle jag ha ägnat halva min tid åt att bläddra över ruttnande stockar och leta efter insekter!L: Sanningen att säga hade jag ingen aning om vad jag ville göra under längst tid. Det närmaste jag någonsin kommit att fokusera på en karriär var mitt arbete inom arkitektur, som jag slutade med att lämna för insekter.

Jag var främst intresserad av att ta upp sociala och miljömässiga frågor genom arkitektur, men insåg efter ett antal år i praktiken att de viktiga besluten togs längre uppströms. Det var inte rätt verktyg för mig att på ett meningsfullt sätt flytta nålen på de saker jag brydde mig om.

Vid den här tiden blev jag upphetsad av idén att man kan anpassa bra affärer med fundamentalt goda ändamål. Med tanke på mitt intresse för insekter började jag titta på det och BUG snöade därifrån!

Tack så mycket killar – vi kommer att se till att hålla er uppdaterade om våra buggmatvanor framöver!

Om du har några frågor eller roliga idéer om detta (eller något egentligen) är du välkommen att kontakta Emilia Cullborg , Redaktör och Head of Communication & Community Outreach.
Tillbaka till blogg

Du kanske också gillar

1 av 10
Anders Ankarlid

Anders Ankarlid

Medgrundare och produktutveckling

Medgrundare av agood company och produktutvekling. Serie e-handelsentreprenör och trebarnspappa. Har arbetat inom e-handel i mer än ett decennium. Mindless konsumtionsaktivist.

"Jag vill kunna titta in i mina barns ögon och ärligt säga: "Jag gjorde allt jag kunde för att förhindra klimatförändringarna."

1 av 10